Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Kwaliteit

De tijd is rijp dat de mens meer gaat denken in termen kwaliteit. Het oppervlakkige waarvan de westerse wereld zo raakt doordrenkt heeft inmiddels zijn beste tijd gehad. Het denken in termen van kwaliteit lijkt vervlochten met de roep om duurzaamheid in deze wereld, maar is breder dan dat. Denken en doen in kwaliteit gaat over de volle lengte en de diepte van iemands dag en diens omgeving. Het is compleet.

De doelstelling tot constante verbetering van kwaliteit lijkt een oneindig proces, waarbij de term oneindig wellicht een gevoel van onmacht oproept. Het tegengestelde is waar. De constante verbetering van de kwaliteit in de volle breedte van ons dagelijkse bestaan is een dynamisch proces; het dient te worden gemeten over een periode van tijd. Lukt het vandaag dan toch niet, dan is er morgen weer een dag. En als het dan wel lukt om, dat geen men zich ten doel heeft gesteld te verbeteren, is dat enorm motiverend. Ondanks dat men misschien weet dat het altijd weer beter kan.

Wat betreft andere zaken lukt het verbeteren hiervan vandaag al misschien wel. Al is het misschien maar iets heel kleins zoals jezelf passend kleden voor de dag of een auto grondig goed wassen. Denken in kwaliteit is als een topsporter op zijn weg naar de top. De balans is fragiel; soms wint de topsporter, ondanks dat de prestatie niet optimaal was, dan weer verliest hij met een optimale prestatie voor dat moment. De harmonie is belangrijk
Het verliezen moet worden verwerkt, dat is op zichzelf weer een kans om versneld te leren, om te verbeteren. Het is met vallen en opstaan, over bergen door dalen, maar wel de ingeslagen weg volgend, in harmonie met de tijd en de omgeving, die leidt tot het bereiken van het optimum van de persoonlijke prestaties (individueel of in een team).

De tijd is rijp om mensen aan te spreken op de kwaliteit die men levert. De tijd is rijp dat de aangesprokene dit dan ook niet negeert. Maar er naar luistert en ervoor openstaat, de dialoog aangaat en op basis van geldige argumenten het gedrag wel of niet aanpast. Het openstaan betekent dat het veelbesproken lontje weer wat langer wordt.

Politici zouden niet moeten moddergooien, maar elkanders argumenten zorgvuldig moeten afwegen om zo dicht mogelijk tot de kern van de juiste waarheid te komen. Pas dan zal onze democratie weer floreren. Politici moeten het oppervlakkige links laten liggen, economische doelstellingen minder centraal stellen en meer de balans zoeken, de balans van kwaliteit. Zij hebben een verantwoordelijkheid gekregen om het land te besturen en dat kan je alleen maar doen door kwaliteit te leveren en verbeteren.

Het geluid van de PVV van heer Wilders dient te worden erkent. Zijn oplossingen dienen diepgrondig te worden bediscussieerd al is dit alleen al uit respect voor de kiezende burgers. Het geluid is niet vanzelf gekomen en lost niet vanzelf op. De kwaliteit van het besturen in het verleden heeft tot nu toe het on-Nederlandse geluid van heer Wilders geleid . Dit betekent dat dit onderwerp een hoge prioriteit van het besturen van het land in het heden heeft.

Kwaliteit komt ook terug in je aankopen. Wegwerpspeelgoed bijvoorbeeld moet niet meer worden gekocht. Het krijgen en geven is leuk, zodra ermee gespeeld wordt gaat het kapot. Zo moeten alle aankopen worden bekeken. Groenten koop je bij de groenteman en voor vlees ga je naar de slager.

De ING bank is de weg al ingeslagen. Zij hebben besloten zich te concentreren alleen op hun core business: het bankieren. Zij gaan de kwaliteit verhogen van hun core business en keren terug naar hun leest zoals de welbekende schoenmaker altijd bij zijn leest is gebleven. Geen gemarketeerde onzin meer: nee gewoon bankieren, de kern van de activiteiten als core business.

Kwaliteit is ook de alleen naar programma’s te kijken die je echt leuk vindt en er toe doen, waardoor je bent geboeid. Kwaliteit is ook momenten te nemen om geen informatie tot je te nemen. Kwaliteit is je tot de hoofdzaken te beperken, te luisteren naar een andere en op het juiste moment de juiste woorden te gebruiken.
Kwaliteit is te luisteren naar muziek, intens, betrokken. Kwaliteit is genieten van een wijntje op een zwoele zomeravond achter in de tuin. Kwaliteit is het lezen van auteurs uit het heden, maar ook uit het verleden.

Kwaliteit is te kunnen zien, te kijken, waar te nemen wat er in je omgeving gebeurt. Kwaliteit is het zien opgroeien van je kinderen. Kwaliteit is iemand te helpen. Kwaliteit is feest te vieren als het feest is. Het is ruiken, proeven en voelen.
Kwaliteit is allesomvattend en eigenlijk gewoonweg niet te omschrijven.

Kwaliteit is het leven, van vandaag en morgen, intens te leven samen met anderen.


Zie ook: http://www.vkblog.nl/blog/128859/Van_alles_wat

Schrijver: Jan Hertog, 13 november 2009


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 1 stemmen 354Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)