Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

De wildeman van Rommeldam

Het rommelt in Rommeldam. In de stad, waarin de sfeer anders altijd heel nuchter en opgeruimd is, heerst de laatste tijd een grimmige sfeer. Ik zal jullie, oplettende lezertjes van nederlands.nl, een verhaal vertellen waarin ik probeer uit te leggen hoe dat zo gekomen is.

Meer dan veertig jaar geleden besloten de leden van de Kleine Club om arbeiders te halen die in de Zwarte Bergen woonden. Dat waren van die kleine, donkere kereltjes, die elk baantje aannamen dat ze maar konden krijgen. Er werden steeds meer fabrieken gebouwd en daarvoor waren arbeiders nodig.

Nu wilden de Rommeldammers dat vuile werk niet doen. Bovendien vonden ze het loon, dat ze daarvoor kregen, te laag. Daarom haalde men deze mannetjes in steeds grotere getalen binnen. De schoonstenen rookten, de textiel- en autofabrieken floreerden en de economie ging met sprongen vooruit. Prachtig toch?

Toch was er een keerzijde, die steeds duidelijker zichtbaar werd. Naarmate de jaren verstreken, haalden steeds meer mannetjes hun vrouwen en kinderen naar Rommeldam. Zo groeide deze groep steeds meer. In sommige wijken kregen ze zelfs de overhand. Maar door hun andere zeden en doordat de jeugd losgeslagen raakte, ingeklemd als ze was tussen de cultuur van de Zwarte Bergen en die van Rommeldam, werden de Rommeldammers steeds bozer op hen. Er stond zelfs een wildeman op, die het volk tegen hen opstookte in de hoop daardoor burgemeester Dickerdack te kunnen verjagen en diens plaats als eerste burger over te nemen.

Nu moet ik zeggen dat de mensen van de Zwarte Bergen wel een paar vreemde gewoonten hebben. Ook zijn sommigen nogal lastig. Verder praten ze een beetje vreemd. Toch zijn de meesten wel aardig. Waarom zouden we hen dan allemaal terug moeten sturen naar de Zwarte Bergen? Zijn ze hier niet komen wonen omdat we hen meer dan veertig jaar geleden hebben gevraagd om hier te komen werken?

Dat vindt Tom Poes niet eerlijk. We moeten deze mensen in hun waarde laten en niet nodeloos tegen hen aantrappen, zoals die wildeman doet. Als dat tóch gebeurt, kan Tom Poes wel eens heel erg uit zijn slof schieten.

De trullenhoedster, Magister Hocus Pas en de blijdschapper hebben voor heel wat problemen in Rommeldam gezorgd. Daarom zou ik het prettig vinden als er niet opnieuw iemand opstaat die de lage lusten van het volk bespeelt om daar zelf garen bij te spinnen.
Begrijpen jullie nu mijn boosheid?

Schrijver: Tom Poes, 14 november 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

4.9 met 7 stemmen 493Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Tom Poes
Datum:
25 november 2009
Durf je ook nog te beweren dat jij begripvol bent? Als ik kijk naar alle beweringen en reacties die je hebt ingezonden, is er niemand die vaker en respectlozer tegen anderen heeft aangetrapt dan jij. Jij maakt daar een gewoonte van. Als anderen je daarop aanspreken, probeer je je er telkens uit te redden met woordspelingen en het zaaien van verwarring over de betekenis van woorden en begrippen. Dat is het tegenovergestelde van het tonen van begrip en respect.
Naam:
gluupje
Datum:
21 november 2009
Neen Tom, ik heb mij begripvol opgesteld, dat zouden anderen ook eens moeten doen ipv direct de stekels op te zetten. Ga nu niet beweren dat Geert hetzelfde doet want dan ben je geen haar beter.
Naam:
Tom Poes
Datum:
19 november 2009
Uitstekend. Het is niet goed om achter iemand aan te huppelen. Toch heb je de belangrijkste standpunten van de PVV maanden lang uitgedragen en tegen kritiek verdedigd. Daarom heb je wel in de geest van Wilders gehandeld. Je moet me het dan ook niet kwalijk nemen dat ik als kat al gauw aan de rattenvanger van Hameln denk. Ik lust trouwens liever muizen... maar dat terzijde.
Naam:
gluupje
Datum:
18 november 2009
Ik huppel achter niemand aan, ik bespeur hier wel een echo vanuit de Kamer. Toegegeven, je hebt de debatten gevolgd.
Naam:
Tom Poes
Datum:
15 november 2009
Ik ben nergens bang voor, gluupje. De PVV, de partij waarmee jij sympathiseert, is juist een partij voor angsthazen, xenofoben en gefrustreerden. We hebben in Nederland geen mensen nodig die met het gezicht naar het verleden en hun rug naar de toekomst staan, maar mensen die de toekomst met vertrouwen en een open vizier tegemoet durven zien.

Jij bent geen Sickbock, maar eerder een komediant, een clown die met woorden goochelt zonder de diepgang ervan te kennen. Je huppelt mee met de rattenvanger van Hameln, maar zult op den duur merken dat hij jou niet geeft wat je van hem had verwacht. En na verloop van tijd huppel je weer achter een andere demagoog aan, tevergeefs...
Naam:
gluupje
Datum:
15 november 2009
Waar ben je bang voor, Poeske ? Dat de waarheid een wending neemt die jou niet pleiziert ? Links graaiend, rechts vullend ? Ik ben jouw professor Sickbock, ik daag je uit. Jij bent slechts een woelwater.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)