Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

't Ken zo mooi weze !

Laten we eerlijk zijn, wat “ken ’t mooi weze”.
Een Nederlandse premier op de hoogste zetel van Europa. J. P. B. als Europees modern Nero met achter zijn troon W. B. als betrouwbaar raadsheer Vespasianus.

Ah, ik gun hen beiden van ganser harte en voel een heel klein beetje van hun roem a.h.w. al op mij afstralen. Niet omdat ik toevallig ook de Nederlandse nationaliteit heb en allerminst omdat ik ook maar overwogen zou hebben op één van beiden te stemmen. Verre van dat! Maar ach, beiden vind ik zo’n aandoenlijke lieve uitstraling hebben dat je wel tot de conclusie moet komen dat onder hun bewind Europa nooit in een oorlog verzeild zal raken.

Nee, u ziet toch ook niet Balkenende in gevechtstenue door het stof van Afghanistan fier langs de troepen paraderen? U beschouwt toch ook Wouter Bos niet als vredesonderhandelaar net als met de ING nu met Al Quaida aan één tafel zitten?

Ieder het zijne, en net als ik al gezegd heb, ik gun beide heren een hoge positie zonder de Nederlandse kneuterigheid van “Als je gewoon doet doe je al gek genoeg”. Nee heus niet.

Maar wat ik een J. P. Balkenende absoluut niet gun is de schijn die een dergelijke positie voor hem als premier van een onooglijk klein landje zich onder “Groot voelende machthebbers” van Duitsland en Frankrijk tot aan hautaine van Engeland en clowneske uit Italië, moet voegen naar hun wil met een opgezadelde verantwoording ten opzichte van een groot Europa.

Als we bezien wat de resultaten zijn uit de afgelopen decennia van een Europees kabinet, voor zover men hiervan kon spreken tot op heden, zal men tot de slotsom moeten komen dat de verkiezing tot Europees president geen zaak van gewicht is of zelfs een erezaak, maar domweg iemand in het ongewisse diepe gooien.

Daarom denk ik dat het besluit van de grote EU-landen om een president uit een kleiner land aan te wijzen, een kwestie is van verantwoording afschuiven tot ze ooit een keer zover zijn dat ze binnen eigen grenzen alle economische en sociale problemen te boven zijn.

En een EU-president?
Ach,…….’t ken zo mooi weze!

Schrijver: Egbert Jan van der Scheer, 15 november 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

3.7 met 3 stemmen 418Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)