Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Er zit muziek in Duitsers

Van huis uit heb ik een hekel meegekregen jegens 'Moffen', mijn vader heeft indertijd het vege lijf kunnen redden door in het kolenhok van de buren te gaan liggen.
Dat verhaal is vaak verteld bij verjaardagen waar de stoelen in een kring werden opgesteld. Koffie met gebak, nog een bakkie, wachtend op de alcoholische versnaperingen, dat was nostalgie pur sang. Eind jaren vijftig, begin zestig, Arbeidsvitamine, schlagers, Joseph Schmidt, dat hoorde je toen. Muzikale nasleep van een hectische periode of, zoals mijn vader zei: "Je kunt zeggen van die Duitsers wat je wil, maar ze kunnen wel zingen". Heb ik destijds niet begrepen, moet een soort van Stockholm-syndroom geweest zijn.

Eind jaren zeventig, begin tachtig, Neue Deutsche Welle. Ik luister naar underground, en daar komt ene Holger Czukay voorbij fietsen. Volgens mij de grondlegger van de samples, geduldig wacht zijn bandrecorder op exotische klanken, 'Persian love', ik ben om.

Afgelopen zondagavond, Gelredome in Arnhem, Rammstein. Concert aangeboden door mijn dochter, het dak was dicht maar ik ging er uit. Ik begrijp mijn vader wel, nu pas.

Schrijver: Fred, 11 december 2009


Geplaatst in de categorie: muziek

3.8 met 4 stemmen 180Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)