Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Ongeschonden

(voor Raúl Rivero)

In de stinkende sigarenrook van Fidel Castro, de hakkelende buikspreekpop dan, groeien sappige sinaasappelen, ieder jaar opnieuw. De bruine borsten van Cubaanse schoonheden vormen geen enkele troost voor de harde, eendimensionale kleiduifkoppen van een militair schrikbewind, talentvol ontmaskerd door de gevangen dichter Raúl.
Dat Achterberg een tijd achter slot en grendel verdween was terecht, hij had immers zijn hospita vermoord, ik heb het huis gefotografeerd, het staat er nog als stille getuige, maar onschuldige dichters achter de tralies werpen, dat wil er bij mij niet in, dat is de rechtvaardiging op zijn kop, net als bij Oscar Wilde en Paul Verlaine.
Rushdie in de ban, dat was werkelijk bizar, achterlijk gezwam van godsdienstwaanzinnigen.
In Rusland gingen dichters en intellectuelen massaal naar de Siberische strafkampen, maar de gedachten van dichters kennen geen sadistische cipiers en dat zit de machtsbeluste onderdrukkers dwars, hun vrijheid die niet te knechten is door geweld en intimidatie, valsheid en dominant gedrag, angstkwekerij en baasspelerij. Blinde haat versus ziende liefde!

Lieve Raúl, kameraad, let goed op, want de felle zon beschijnt jouw gevangenis en de muren smelten weg. Het vrije wereldvolk brengt rumvaten en internet, dampende topgerechten en een witte limousine met op de lederen achterbank jouw stralende vrouw in luxe lingerie uit New York. In een extra nieuwsuitzending betuigt de ingeteerde Castro vol schaamte en berouw zijn grote schuld, hij verbrandt publiekelijk zijn legeruniform, de democratie wordt ingevoerd en Castro zelf verdwijnt naar een gesloten gekkenhuis voor ouden-van-dagen. Een bloeitijd van vele kunstvormen breekt aan.
President Rivero spant de kroon na broertjelief van Castro, die een hartstilstand kreeg tijdens de liefdesdaad met een goedkope heroïnehoer in Santa Clara. Op een dag ontvang jij de Dalai Lama in je paleis van opgespaarde inspiratie.
Heb geduld, wijze tovenaar, jouw droomkracht in letters uitgesmeerd is sterker dan laffe, heerszuchtige waanzin.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 juli 2010


Geplaatst in de categorie: sterkte

3.7 met 3 stemmen 561Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)