Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Straatkrantverkopers

Het fenomeen is al vele jaren oud en ze doen het door heel het land en wellicht ook in andere landen, daar heb ik niet zo'n zicht op. Straatkranten verkopen bij de ingangen van supermarkten, vele zwervers zijn er gelukkig mee, daar ze op die manier hun sociale contact behouden, zij het gecompliceerd, daar het merendeel van de voorbijgangers of licht geïrriteerd of smalend de opgekrikte zielenpiet passeert.

Het ergste zijn de mensen, die helemaal contactloos reageren, dat is pas echt bot. Maar er zijn gelukkig nog genoeg mensen, die wel een krantje kopen en nog een klein praatje maken ook. Zij die wat extra geld geven heb ik echt hoog zitten. De bekende Nederlanders, die vaak op de voorpagina prijken, waardeer ik ook. Mij werd door drie schooljongens gevraagd of ik met drie woorden kon zeggen, wat ik van zwervers vond. Een schoolproject, zeiden ze. Ik zei, haperend, mijn hersens werken uiterst traag door teveel alcoholmisbruik/andere beschadigingen: eenzaam, geminacht, lief! 'Dank u wel, meneer!', zeiden de keurige studenten, die bestaan dus ook nog. De straatkrantverkoper bij de binnenstadalbertheijn van Gouda is altijd vriendelijk tegen mij, nu ikzelf nauwelijks menselijk contact heb, is hij zelfs belangrijk voor mij geworden als lifelinepunt. Ik had daar zomaar kunnen staan en eerlijk gezegd acht ik hem meer waard dan mezelf.

Voor de Plusmarkt staat al lange tijd een zeer vriendelijke jongedame, die iets Pools/Russisch heeft en altijd lief glimlacht en groet. Op een gegeven moment zag ik dat ze zwanger was en nu is ze dus moeder geworden, waardoor ik haar extra liefheb en ik de Plus zielloos vind zonder haar gezelligheid voor de schuifdeuren. Heel wat anders dan die gespierde bewaker, die steeds maar schoolkinderen tegenhoudt en reguleert. Tjonge, wat een vak zeg. Die had je vroeger niet, nu doemen ze overal op als getrainde, tweederangs politiemensen. Big brother slaat door. Big brother is rijp voor opname. Big brother zou zich moeten omscholen tot straatkrantverkoper.

Ook bij de C1000 staat vaak een ruimhartige zigeunerin, die me al door menige saaie dag gesleept heeft met haar innemende, diepdoorleefde glimlach, gebaseerd op een zwaar geleden leven. Ik zou een nationale dag voor de straatkrantverkopers willen lanceren, waarop wij hen extra in het zonnetje zetten, bijvoorbeeld door hen allemaal met veel liefde één bloem te geven, zodat dat aan het eind van hun werkdag een verbluffend boeket is.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 maart 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.8 met 6 stemmen 194Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Fred
Datum:
21 maart 2011
Deze markt is volkomen overgenomen door het Oostblok, in het begin zag je inderdaad onverzorgde zwervers proberen een duitje extra te verdienen. Onlangs zag ik een meiske gedropt worden, bij de C1000, vervolgens speelde ze een eindeloze melodie op haar accordeon, ze kon niet anders. Op het eind van de dag werd ze opgehaald, de Audi Quattro reed voor.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)