Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Schaf de banken af, nu

Een klein en onopvallend krantenberichtje vertelde dat er vorig jaar alleen in Nederland al tien procent meer miljonairs zijn gekomen. In totaal zijn er nu 134.000 van zulke rijke mensen in dit kleine landje. Stel dat zij gemiddeld twee miljoen euro bezitten dan is hun gezamenlijke vermogen maar liefst de onvoorstelbare grote berg geld van 268 miljard euro.
Daarnaast is er ook nog een aantal miljardairs in Nederland, hoeveel dat er zijn vermeldde dit krantenberichtje echter niet. Maar het is vast niet verkeerd om te veronderstellen dat die 134.000 miljonairs en die paar miljardairs net zo veel geld hebben als de Nederlandse staatsschuld groot is. Kortom, een kleine groep mensen, minder dan één procent van het aantal mensen in Nederland, is in staat de schuld van Nederland in één keer af te lossen.

Miljonairs en miljardairs vinden we in heel Europa, maar ook in Azië, Rusland en natuurlijk ook in Amerika. Zelfs in het arme Afrika of Griekenland zijn er stinkend rijke mensen. Natuurlijk is het uiterst dom dat landen meer geld uitgeven dan ze via hun belastingen verwerven. Maar is het toch ook oliedom dat de ministers van financiën geloven dat het wijs is om geld te lenen aan een land in financiële nood en dan er zelf beter van willen worden?
Dit principe, het vragen van rente, dat is de doodsteek. Met een glimlach de ander het graf in helpen en dan tevreden zijn geld opstrijken. Dat is geen hulp maar gewoon uitbuiten. Zolang de zogenaamd rijke landen op deze manier andere landen willen ‘helpen’, verandert er niets. Pas als al die rijkaards op de hele wereld hun geld besteden aan het aflossen van de wereldwijde staatsschulden, is het probleem aan de kant. Maar dat is de utopische gedachte van een dwaas.

Er is dan ook maar één oplossing. Breek het hele financiële systeem totaal af, tot op de bodem. Het gokken met geld, al die manieren om over de rug van een ander rijk te worden, dient de mens los te laten. Rente eisen is de grote fout. Tja, en dan komen we bij de kern, want de menselijke hebzucht is onvoorstelbaar groot. Dat hebben we gezien, want de bankiers strijken weer rustig hun miljoenen aan bonussen op. De banken zijn de drijvende krachten achter het gokken met geld, die hebben systemen bedacht waarmee men geld met geld dacht te ‘verdienen.’ En handige ‘jongens’ maakten daar snel gebruik van. Jarenlang zagen we de zogenaamde ‘winsten’ van de banken alsmaar stijgen, maar nu zijn de rollen zelfs omgekeerd. De banken hebben nota bene geld van de mensen nodig om te kunnen overleven. Al ons spaargeld hebben ze verspeeld met gokken. Wat een dwaasheid dat we die instellingen nog in stand houden! Schaf die banken af, laat ze van de wereld verdwijnen. Dan zijn wij weer vrij en kunnen we met een schone lei opnieuw beginnen aan het bouwen van een rechtvaardiger wereld. Want laten we wel zijn, wat heeft het in vredesnaam voor zin om tientallen miljoenen te bezitten en tegelijk miljoenen mensen te zien creperen van honger en dorst omdat die rijken de armen niet helpen, maar uitbuiten. Dit is altijd al zo geweest, ja, maar het is hoog tijd dat wij een andere mentaliteit ontwikkelen.
Daarom, laat ze maar omvallen, die banken.

Schrijver: Hans de Heij, 8 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: geld

-1.0 met 1 stemmen 117Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)