Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Oud krantebericht

Er dwarrelde zomaar een oud krantenbericht uit één van mijn boeken, ik bekeek het een beetje, een koffievlek versierde de rechter rand, ik rook eraan, ik kon de geur niet vereenzelvigen met één van mijn vroegere huurwoningen, maar dat deed er ook niet toe, het is gewoon een uniek krantenbericht, dat het inlijsten waardig is.
De dik gedrukte titel luidt 'Antiquair vindt harnas van Jeanne d' Arc'. Een mooiere titel voor een roman kun je bijna niet bedenken. Daarmee vergeleken is 'Oscar' van Jan Siebelink een aanfluiting, nog afgezien van de associatie met Oscar Wilde, waar hij natuurlijk collectief onbewust op verder hinkelt. Ik ken de films over Jeanne d' Arc natuurlijk en ik heb mijzelf er her en der in verdiept, ook via een foto-encyclopedie uit ik schat de jaren dertig van de vorige eeuw, Librairie Hachette.
Tijdens een Tour de France werd het glorievolle standbeeld van haar vele keren in beeld gebracht, wat me goed deed, maar is die Franse heilige wel echt een heilige? Zij heeft als ridderlijk strijdster nogal wat Engelse tegenstanders vermoord en God verbiedt nadrukkelijk dat je andere mensen niet mag doden, wat is hier dan in godsnaam aan de hand? Zij streed de goede strijd? Zij was van huis uit rooms en daarom aan de goede kant? Ze is door haar tegenstanders als negentienjarige op de brandstapel vermoord, wat haar tot een martelares maakt, maar is daarmee haar moordverleden direct te vergeven? Ik vind het de meest vreemde heiligverklaring, die ooit heeft plaatsgevonden, omdat het zo duidelijk dubieus is. De antiquair Pierre de Souzy kon met pensioen, hij had inderdaad haar harnas gevonden, een pijlgat aan de rechterkant bevestigde dat en meneer Duchiron, de grootste expert, was volkomen overtuigd. Een vervalsing was uitgesloten en zelfs de bijbehorende helm toonde een historisch juiste inkeping. In welk museum het bewuste harnas nu vertoeft, is mij niet bekend, maar het blijft een heerlijk gegeven, dit opgedoken krantenbericht.

De popgroep OMD maakte een prachtige ode voor haar, waarbij de zin 'Jeanne of Arc had a heart and she gave it all away!' zeer indrukwekkend en ontroerend is. Toch kan ik nog steeds niet begrijpen dat de kerk van Rome haar heilig heeft verklaard, daar Jezus de grootste pacifist ooit was.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 januari 2012


Geplaatst in de categorie: religie

5.0 met 1 stemmen 330Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)