Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Timing

Het was maandagnacht tegen half drie, daags na de EK finale tussen Spanje en Italie, toen plots André Hazes Wij Houden Van Oranje door het appartementengebouw blèrde. De buurman bonkte op de muur: "Wanneer verander je die kl... ringtone eens Martens? We liggen eruit loser!" Ik schreeuwde terug: "En wanneer schuur jij dat watervaste rood-wit-blauw van je wangetjes, sukkel!" Stilte. Ik liet Hazes bewust zijn gang gaan tot aan het tweede refrein. "Morgen bel ik de Rijdende Rechter!" klonk het gedempt, even woest als wanhopig. Ik keek op het display van mijn telefoon. Hmm, nummer onbekend. "Met Eric." zei ik. "Hee Eric, met Bert! Ik heb je toch niet wakker gebeld?" "Nee hoor Bert, de hele wereld is wakker om half drie 's nachts en ik was toch net met mijn column bezig. Trouwens, Bert? Bert wie?" "Van Marwijk." "Dè Van Marwijk?" vroeg ik "En hoe kom je eigenlijk aan mijn nummer?" "Ja, dìe Van Marwijk en je nummer heb ik van Dickie. Zie je, ik ben op zoek.. " "Ho even Bert!" onderbrak ik hem "Wie is Dickie in hemelsnaam nou weer?" Er klonk een zucht: "Dickie! De Kleine Generaal! Advocaat! Sjonge, je combineert niet meer zo snel als vroeger hè?" "Nee Bert, dat moet jíj zeggen met je Nederlands Elftal!" reageerde ik ad rem.

"Ho even! Niet míjn, maar hùn Nederlands Elftal. En ter verdediging wil ik toch wel even gezegd hebben..." "Oh ja Bert, de verdediging! Laten we het daar eens over hebben. Weet jij dat dit de zwakste Nederlandse verdediging was sinds de Spanjaarden in 1568 ons land binnenvielen? Vorst Hans Adam II van Liechtenstein twitterde vorige week nog serieus te overwegen om ons land aan te vallen. Liechtenstein Bert! Die hebben één zweefvliegtuig. Die doen alleen mee aan een oorlog als er wind staat!" "Sorry! Ik heb je blijkbaar op een verkeerd moment getroffen" klonk het timide "Ik zit zonder werk en Dickie zei dat na de EK in 2004.." "Bert! Alsjeblieft! Je bent een beste vent en bovendien Deventernaar, maar schei nou toch alsjeblieft uit over Dick Advocaat. Die heeft het na het EK van 2004 precies veertien dagen volgehouden bij de Nederlandse Spoorwegen. Hij was verantwoordelijk voor het juiste wisselbeleid. Ze hebben daar nog nooit zoveel vertragingen en treinuitval gehad als in die bewuste twee weken. Ik mail je de analyses als je wilt." "Nee, laat maar. Het spijt me dat ik gebeld heb. Mijn timing is waardeloos op het moment." "Geeft niet Bert. Precies, Timing, ons vaste uitzendbureau, dat is het! Dìe heb je nodig! Ik zal je het nummer geven, maar ik waarschuw je alvast. We hebben een personeelsstop én een nul uitzendkrachten beleid hier. Onze linies zijn wèl gesloten. En het laatste waar we momenteel behoefte aan hebben is mensen wier ego nóg groter is dan hun bankrekening, al gaat die stelling in jouw wereld waarschijnlijk wat vaker op dan voor de meeste mensen werkzaam in onze bedrijvensector. Dus Bert...Bert?" Er klonk een in gesprek toon aan de andere kant van de lijn. Ik haalde de schouders op en hing op. Zeker geen KNVB-beltegoed meer. Over timing gesproken. Ha!

Ach, ik weet wel, het is de psychologie van het leven. Als zaken goed gaan identificeren we ons er mee door "Wè hebben gewonnen!" te juichen. Maar als het slechter gaat nemen we er met "Zè hebben verloren!" net zo gemakkelijk weer afstand van. Blijkbaar zijn wij Nederlanders zo. Een fantastisch gevoel voor timing en flexibiliteit. Maar toch, soms zou je wensen Ier te zijn. Die sfeer van eenheid, vastberadenheid tegen de klippen op. Het helpt geen donder, want ook die Ieren vlogen er in de eerste ronde uit, maar je gaat tenminste zingend. Of zoals Chi Coltrane het ooit zong in 1972*:

I want to rise right up into the sky
And ride white horses with fiery eyes
Just let me go like Elijah when I go

Met het haar in de wind, dát gevoel. En vechten voor wat we waard zijn. Dat hebben we meer dan ooit nodig in vele geledingen van onze maatschappij. Je kunt nog zo kostenbewust, verstandig en efficiënt mogelijk bezig proberen te zijn in alles wat je doet, maar als er geen team staat dat die sfeer van ten koste van alles willen winnen ademt, schiet je er geen zier mee op. Neem nou duurzaamheid. Diezelfde duurzaamheid die we tegenwoordig als uithangbord gebruiken voor veel producten, past minstens zo goed op mensen. Zonder die gebundelde waarde kunnen alle analyses, visies en strategieën om te komen tot een betere wereld zo de prullenbak in. Maar als je de duurzaamheid van mensen met gevoel voor timing en begrip voor elkaar naar een optimale vorm weet te sturen, groeit een welhaast onverslaanbaar team in daadkracht en geest en ontstaat het enthousiasme bij spelers, sponsors en supporters in goede én slechte tijden. En laat dan die Liechtensteiners en Rijdende Rechters maar komen. Bring it on baby! We lusten ze rauw!

* Even YouTuben naar http://www.youtube.com/watch?v=p97oVI2IA3k.

Schrijver: Eric Martens, 2 juli 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 5 stemmen 259Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)