Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Twee keer Gronings Goud!

Ranomi Kromowidjojo is eenentwintig jaar en ze is geboren in Sauwerd, gemeente Winsum, provincie Groningen. Ze heeft een Groningse moeder en een Surinaamse vader. Ze trainde het wedstrijdzwemmen in de stad Groningen en tegenwoordig woont ze in Eindhoven, waar ze ook traint. Veel meer is er niet over haar bekend.

Ze komt tijdens de Olympische Spelen in Londen dan ook als een grote verrassing opzetten en ze won twee keer de gouden medaille, één keer voor de 50 meter vrije slag en één keer voor de 100 meter vrije slag.

We kunnen extra trots op haar en Marianne Vos zijn, omdat de Nederlandse atleten verder niet bijster goed presteerden, hier en daar wat brons, maar veel afvallers.
Veel sporten boeiden me voor geen centimeter, zoals geweerschieten, boogschieten, tafeltennis, roeien, kogelstoten, ronddraaien op racefietsen, hoogspringen en hardlopen.
Atletiek en turnen vond ik weer wel een lust voor het oog; de ringen, de brug en het afzetten op een bok en dan veel ronddraaien en het liefst perfect landen. Ik waardeerde de gymnastiekoefeningen het meeste, waarin men soms vele malen hoog in de lucht ronddraaide en sierlijke bewegingen maakte. Het esthetische element is me het liefste, wat bij het zwemmen misschien wat verborgen blijft, maar er wel degelijk is. Ik herinner me nog heel goed het sierlijke, evenwichtige, tonijnsnelle lichaam van Inge de Bruijn en nu is er dus Ranomi Kromowidjojo, die zeker niet voor haar onderdoet! Even schoon om te zien en even krachtig in het water.

Ranomi is bovendien een Groningse, wat me natuurlijk als Bedumer extra trots op haar maakt. Ze woont nu in Eindhoven en daarom vind ik wel dat ze in Eindhoven geëerd moet worden, al kunnen ze in Sauwerd gaan nadenken over een standbeeld voor haar, want ik denk niet dat ze daar ooit eerder zo'n grote plaatsgenoot hebben gehad of zullen krijgen!
Is er in zo'n gehucht trouwens een aparte burgemeester of doet de burgemeester van Winsum gewoon dat dorpje erbij? Misschien is een plaquette op haar geboortehuis een (betaalbaar) idee, maar je kunt het ook op een akkoord gooien met een beginnende beeldhouwer van formaat, die wellicht niet al te veel euro's vraagt.
Of weet je wat, omdat Groningen Stad ook haar huldiging claimt, vraag hen om mee te betalen, waardoor ze ook vermeld zullen worden, wat hen weer trots geeft. Zoals het er nu naar uitziet zal Ranomi de meeste gouden rondo's binnenhalen voor ons sportland en dat mag wat mij betreft een op zijn Frans ereteken krijgen!

Juist in deze crisistijden moeten we onze ware heldinnen extra in de bloemen zetten en blijvend herdenken! We kunnen met zijn allen best wat meer nationale trots gebruiken! en eens veel minder nuchter, kritisch en krenterig uit de hoek komen!

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: sport

0.5 met 8 stemmen 593Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)