Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Kreupel Nederlands

Wanneer op deze site in een bewering of hartenkreet een bijzondere gedachte is geformuleerd in kreupel Nederlands, applaudiseer ik voor de kwaliteit van die gedachte.
En wanneer aperte onzin wordt geschreven in perfect Nederlands, roep ik hard BOE tegen die onzin.
Voor literaire teksten ligt de zaak geheel anders. Van een gedicht verwacht ik dat het is geschreven in goed Nederlands, behoudens de vrijheid van dichters om te spelen met taal.
En daarbij besef ik heel goed dat mijn taalgebruik ook niet bepaald van het hoogste niveau is, ook niet in mijn gedichten. Derhalve applaudiseer ik en roep ik BOE met de nodige bescheidenheid.

Schrijver: Jacob, 12 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.9 met 47 stemmen 503Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Ivan Grud
Datum:
15 augustus 2012
Email:
grud-ivanhotmail.ph
Kuryakin, is het aan u om dat te beoordelen of hebben wij daar nu juist een redactie voor?
Laat des dichtersvrijheid toch voortduren, en neuzel niet in andermans werkjes.
Naam:
Jacob
Datum:
14 augustus 2012
Email:
tijsterblomlive.nl
@Kuryakin, het Nederlands van Joke de Groot is inderdaad niet altijd even voortreffelijk. Dat weet ze zelf heel goed. Mij interesseert dat niet. Het zou mij wel interesseren als ze pretenties had, maar die heeft ze niet.
Ze geeft in haar bijdragen blijk van een orginele geest en een warm hart en dat is mij genoeg.

Er zijn op deze site genoeg figuren met pretenties, maar niet één die ze kan waarmaken. We zijn hier allemaal, mijzelf inbegrepen, maar heel gewone mannetjes en vrouwtjes, de één misschien wat gekker dan de ander, die af en toe een eitje willen leggen.

Ik heb in de jaren dat ik hier kom twee of drie keer kritisch gereageerd op het werk van anderen. En eerlijk gezegd heb ik daar spijt van. Wat zou ik oordelen over het werk van een ander?

Als iemand graag wil tonen hoe het moet, kan dat volgens mij het beste door zelf heel goede teksten te schrijven. En verder misschien door eens een suggestie in de goede richting te doen.
Naam:
Katja Bruning
Datum:
14 augustus 2012
Email:
katjabruningyahoo.com
Ik zou eerst een voorbeeld willen zien van zo'n bijzondere gedachte, geformuleerd in kreupel Nederlands, voordat ik uitbarst in bescheiden geapplaudisseer.
Dit zet mij wel aan het denken.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
13 augustus 2012
Email:
moi636yahoo.com
Daar kan ik mee leven :D
Naam:
J.de Groot
Datum:
13 augustus 2012
Email:
joke190411hotmail.com
Gelukkig, toch nog normale mensen.
Ja, ik plaats weer een reactie,
voor de persoon die ze bijhoudt nr....
Naam:
Kuryakin
Datum:
13 augustus 2012
Ik kan een heel eind met jou meegaan. Soms formuleert iemand slecht, maar heeft hij of zij wel degelijk iets origineels te zeggen. Dat neemt niet weg dat die formulering slecht is en blijft, en daarom ook mag worden bekritiseerd.

Op deze site komt het vaak voor dat iemand een beuzelachtige tekst post in krom Nederlands, waarna een aantal vrienden van diegene enthousiast staan te klappen. Dat vond ik ook van de bewering van Joke de Groot, die waarschijnlijk de aanleiding vormt van deze hartenkreet. Wie die bewering geweldig vindt, mag dat natuurlijk wel zeggen. Toch wordt het kromme Nederlands daarmee niet goedgepraat. Ik vind daarom dat vorm en inhoud afzonderlijk moeten worden beoordeeld. Dat lijkt mij de meest zuivere benadering.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)