Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Respect

Florence Nightingale is de geschiedenis ingegaan als een persoon die, met een ruim hart, begaan was en compassie had met de medemens. Robin Hood was eveneens van eenzelfde kaliber, zij het, dat hij de confrontatie met de rijken niet schuwde, daarbij hen iets op onrechtmatig wijze ontnemend om daarmee de armlastigen te kunnen helpen.

Vandaag ontving ik een mail van een vriend, die veel eigenschappen van bovengenoemde personen in zich verenigt, aangevuld met een rebelse vasthoudendheid als die van Floris van Rosemondt. Zelf is hij een levensgenieter maar heeft daarvoor niet veel meer nodig dan de normale voorzieningen en middelen van het bestaan – een iets ruimer inkomen is natuurlijk te allen tijde welkom.

In zijn mail beschreef hij mij terloops, met inachtneming van het beroepsgeheim ter bescherming van iemands privacy, een bijzonder schrijnend geval over de situatie van een persoon in de bloei van zijn/haar leven. Hij voelde zich daarbij bevoorrecht in positieve zin een rol van betekenis te kunnen spelen, al was het maar in de hoedanigheid van één en al een luisterend oor te zijn tijdens het verrichten van zijn diensten.

Ziekenhuispersoneel en anderen in de verzorgende sector van onze maatschappij worden speciaal getraind om zich mentaal af te sluiten voor aangrijpende misstanden of leed bij anderen tijdens de uitoefening van hun werk en dat zeer zeker niet als ballast mee naar huis te nemen. Hij doet dit af en toe wel, maar weet negatieve uitwerking door zijn ijzersterke wil en andere karaktereigenschappen redelijk goed te relativeren.

Hij zal niet de enige in de zorgverlenende sector zijn die zulke eigenschappen bezit en juist daarom betekent hij veel voor hulpzoekenden. Het is schandalig, dat de politiek wederom meent het mes te moeten zetten in de toch al zo gekortwiekte subsidies voor deze groep zorgverleners of, zoals ik vandaag las, dat minister Schippers van VWS fors wil bezuinigen op Ouderenzorg. Het vergt dan ook in de toekomst nog meer inzet van personen, die toch al tegen de grens van hun mogelijkheden zitten. Nu ik hier toch een lans tracht te breken voor genoemde groep in de zorgverlening betekent dit tevens, dat ik hierbij onderken, dat het ook voor anderen geldt. Daarmee bedoel ik alle personen die, ieder op zijn/haar vakgebied of specialisme, voor hun hulpbehoevende doelgroepen met evenzo veel passie en betrokkenheid dag en nacht paraat zijn.

Hoewel al deze onbaatzuchtige helpers niet zitten te wachten op bv. een Koninklijke onderscheiding maar gewoon al verguld zijn met erkenning in de vorm van een betere beloning en/of minder werkdruk, zal een poging, om hen eens in het zonnetje te zetten hun niet onwelkom zijn. Ik vraag u daarom dan ook, om vergelijkbare personen met hetzelfde verzorgende beroep een blijk van respect te tonen, ook al lijkt het voor u misschien, dat u daarvoor over een onneembare drempel moet stappen.

Van mij krijgt een ieder, ook genoemde vriend, of een stevige knuist of een welgemeende zoen als symbolische erkenning en als dank voor de onbaatzuchtige inzet voor hun medemens. - Zie ik daar een frons in het voorhoofd of een opgetrokken wenkbrauw over ‘zoenende mannen’? Weet dan, dat ik vroeger mijn vader placht te zoenen en dat mijn volwassen zoon mij nog regelmatig zoent. Een zoen is, in mijn beleving (de erotiek maar even terzijde) naast een uiting van genegenheid, er zeer zeker ook een van het tonen van respect.

Tot een volgende keer.

Schrijver: Günter Schulz, 24 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: welzijn

4.1 met 15 stemmen 383Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
7 september 2012
Email:
joke190411hotmail.com
Is een kus ook goed Günter...van mij in dit geval voor je mooie schrijven?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)