Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Help, ik zweef!

De verkiezingen staan weer voor de deur. Ook dit jaar weer weet ik niet goed voor wie ik moet kiezen. Het is ingewikkeld. Moet ik voor links, of moet ik voor rechts gaan. Of toch maar voor het midden kiezen. Maar ik wil eigenlijk nooit zo graag in ’n hokje worden gestopt.

Ik zou de lijsttrekkers wel eens, stuk voor stuk, onder de microscoop willen determineren, zoals je bijvoorbeeld een teek determineert, zodat je weet met wie je echt te maken hebt. Deze moet je omdraaien omdat alleen zijn onderbuik verraadt welke soort hij precies wel niet is. En als je dan er achter ben welke soort hij precies is dan zou ik vooral ook willen vaststellen dat de politicus de ziekte van Lyme niet met zich meedraagt, want daar kan je goed ziek van worden, daar ben je niet zo maar vanaf.

Wat ik wel wil is dat ik niet teveel wil worden geraakt in mijn portemonnee Ik heb thuis immers zes monden te voeden. Ik ga ook graag op vakantie. Dat hoeft overigens niet 6 keer per jaar hoor. Wat ik ook belangrijk vind is dat de welvaart eerlijk wordt verdeeld. Dat de ene buurman in weelde baadt en de andere buurman moet kruipen om iedere cent bij elkaar te sprokkelen en moet omdraaien voor de aankoop van een brood, omdat hij bijvoorbeeld ziek is. Dat lijkt me geen wenselijke samenleving.

Ik vind het belangrijk dat we solidair met elkaar zijn, ook in een vergrijzende samenleving. Het is onmogelijk om in dit perspectief in dit tijdsgewricht het helemaal goed te doen. Het budget is de beperkende factor. Het enige wat je kunt doen is goed uit leggen dat begrenzing van uitgaven in dit kader nodig is om als economie niet in de afgrond te storten.

Ik vind het helemaal niet erg als we een begrotingstekort hebben, wanneer wij investeren in de toekomst. Goede investeringen zullen op termijn renderen. Ik denk dat dat ook eenvoudig kan worden uitgelegd in Europa. We krijgen de komende jaren nu eenmaal met flink wat extra kosten te maken ivm de vergrijzing. Star begrotingsbeleid lijkt me een killer voor onze economie.

Ik ben ook geen voorstander om staatsschulden, versneld af te lossen. Heb in het klein ervaring opgedaan dat het aflossen van aflossingsvrije hypotheek leidt tot een minimale besparing op de maandelijkse rentekosten, maar leidt er tegelijkertijd toe dat er geen geld is voor de leuke dingen. De kinderen zijn maar een keer klein. Een generatie is maar een keer jong! Beter is wel iets af te lossen, maar niet teveel, dat er toch ook geld overblijft om de economie draaiend te houden.

De asielzoekers brachten ons ook welvaart de afgelopen decennia! Is men dat vergeten of wil men dat niet weten? Natuurlijk zijn er ook rotte appels ons land binnen gekomen, maar daar hebben we toch een rechtstelsel voor.

Ik vind ook dat mensen die een eigen bedrijf beginnen, hun nek dus uitsteken, en risico’s zijn gaan lopen daarvoor mogen worden beloond. Tegelijkertijd ben ik van mening dat mensen die veel verdienen, best wel wat meer belasting mogen betalen. Zeker nu we met zoveel kosten worden geconfronteerd.

Ik ben van mening dat bestuurders van (semi)overheidsinstellingen maximaal conform de balkenende-norm mogen worden gehonoreerd. Zij zouden maximaal 5 jaar op hun plek mogen blijven. Dat houdt ze scherp!

Het laatste wat ik graag zie is dat gezagsdragers elkaar met modder besmeuren, elkaar uitmaken voor van alles en nog wat, elkaar neerhalen, terwijl het schip dobbert. Liever zou ik een team formeren van capabele mensen die afgewogen beslissingen nemen, Nederland besturen, maar Nederland niet zien als de BV Nederland.

Ik denk dat ik na de verkiezingen maar hoge schoenen met een lange broek aandoe om niet gebeten te worden door ener of andere teek. Maar of dat helpt? Ik zweef.

Schrijver: De Hertog, 26 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 6 stemmen 155Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)