Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Samsom, dánk je wel!

Het zal rond drieën geweest zijn, toen ik met een ietwat gedempte, maar gelukkige glimlach mij naar mijn schapenwollen bedstede met in mijn rug stekende spiralen snelde. Eerst nog die spiralen met een nijptang eruit getrokken. De televisiebeelden raasden nog op mijn netvlies. Neem die vijf maatpakkengozers met Gordon in het midden. Precies de VVD, veel onzinnige vrolijkheid en geen enkele diepgang. Er was natuurlijk een overvloed aan dure alcohol en versnaperingen, dat zij ze gegund, want hoe dan ook, hun partij heeft dik gewonnen en dan zou ik ook een megafeestje bouwen. Toch valt het mij als socialist niet makkelijk om hun oppervlakkige blijdschap te moeten zien, ook omdat ik weet dat het grotendeels blufpoker is, een uitstel van hun eigen crisis, die zeker vroeg of laat ook op hun deurmat zal vallen. Hun schijn bedriegt. Evenals de altijd montere schijnlach van hun over het paard getilde leider. Wat voor pretpillen slikt die welgemanierde positivo toch of kan het dat hij echt zo vrolijk van aard is? Wat een bofkont! Nooit last van depressies vanwege geldgebrek, huurachterstand of de zoveelste sollicitatie-afwijzing. Nooit liefdesverdriet, want hij schijnt geen behoefte te hebben aan een vaste relatie. Hij heeft er natuurlijk geen tijd voor. Best zielig in wezen, dat je altijd maar hamert op werkverslaving en er een gezonde liefdesrelatie voor inlevert. Tja, iemand moet de VVD-Porche trekken en trouwens, hij komt echt wel genoeg aan zijn trekken. Hoe lang is het geleden dat jij in een chic restaurant kon uitkiezen wat je wenste?

Ik liep de dag erna langs de zonnige terrassen in onze godzijdank overwegend PvdA-stad, keek eens scherp naar de terrasjesjagers en voelde me een tweederangsburger. Ik zag de dikke mensen in modekledij verveeld voor zich uit kijken, bijna allemaal nog verkleefd aan peperdure filtersigaretten en duurbetaalde wijn en bier, terwijl ze hun etensborden half opgegeten laten staan alsof mijn maag niet voor hen bestaat. Jaren geleden dichtte ik het al, ik zou maar wat graag de helft van al die weeldeborden willen opeten en zelfs met grote dankbaarheid. Het doet me zelfs verdriet dat ze die helften zomaar in de afvalbakken pleuren, alsof de hongerige socialisten niet bestaan. Ik kan me zo'n terras niet veroorloven, nee, ik graas in de Albert Heijn naar het goedkoopste energiedrankje, wat ik demonstratief en overdreven naar binnen slok, pal voor de neus van al die elitaire terrasjeskings en -queens. Ik zit overigens in dezelfde zon, die niets kost. Genoeg gekift.

Het woord 'kuttekop' bestaat. Ik zag eens een kunstwerk van een kunstenares, die deze titel had uitgewerkt. Ik vond het geniaal. Alle valse politici schaar ik maar even onder die noemer. Zijn we klaar. Rustig, relax, laat los.

Diederik Samsom heeft gezegevierd en niet zo'n beetje ook, achtendertig zetels! Onze toffe gigant mag met recht worden aanbeden als een nieuwe, heroïsche held binnen de socialistische traditie, die eeuwenoud is, al in de Griekse beschaving voet aan wal kreeg, zelfs in de verre voor-Christelijke wereldorde bestond, waar men het als intuïtief stamgevoel ervaarde. VVD-ers kennen zo'n lange traditie niet, die stammen af van de VOC-mentaliteit en de bonusbankiers, adellijke ontspoorden en uitbuitende grootgrondbezitters en fabrieksdirecteuren, zelfzuchtige bazen, geen humanistische gelijkgezinden. O, Diederik, wat heb je fantastisch gescoord, daarvoor mijn welgemeende merci beaucoup en ga op dezelfde rechtvaardige, kloekmoedige, doelbewuste manier voort! Wat fijn om Kok, Bos en Cohen naast je te hebben gezien. Onzichtbaar waren de andere voorgangers, maar ze waren er eveneens bij, ik noem graag nog eens Domela Nieuwenhuis. Het is natuurlijk geen wonder in een land, waar de meesten schandalig rijk zijn, dat een partij voor de rijken winnaar wordt, maar wat scheelt het, drie zeteltjes, voor mij ben je evengroot, gezien het feit dat heel veel rijken hun eigen levensstandaard verdedigen en dat op de keper beschouwd een quasi-integere houding is, die hen ooit zal opbreken.

Voor jou is iedere ander, in welke maatschappelijke rang dan ook, even belangrijk als jezelf. Volgens mij heet dat liefde. En ik heb genoeg religieuze en esoterische literatuur gelezen om te weten dat jij uit het goede hout gesneden bent, met een heet hart vol sympathie/empathie! In de geest van o.a. de Dalai Lama/Gandhi/Luther King/Moeder Theresa/Pussy Riot/Khrisnamurti/Osho/Mandela/Sint Franciscus/Christus Jezus/Boeddha/Titus Brandsma/Edith Stein/Anne Frank/Etty Hillesum/Hannie Schaft/de straatkrantverkoper.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 september 2012


Geplaatst in de categorie: bedankt

2.2 met 6 stemmen 156Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)