Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Jaja, Tanja!

Tot mijn verbijstering is er al een speelfilm over Tanja Nijmeijer gemaakt, getiteld 'Eileen, een Nederlandse bij de FARC'. Onlangs op Nederland twee uitgezonden. Dat een regisseur hiertoe overgaat, duidt toch wel op diepe devotie bij sommigen. Persoonlijk denk ik dat er meerdere steekjes los zitten bij haar en dat een psychiatrisch onderzoek gewenst zou zijn. Ik ga niet borderline, manische depressie of schizofrenie scanderen, maar ik vermoed zeker trauma's uit dit of vorige levens.

Tanja is nu vierendertig en ze wordt in Amerika aangeklaagd voor terrorisme en niet onterecht, want ze heeft een bom laten ontploffen, waarbij zestien gewonden vielen. Waarschijnlijk heeft ze ook mensen vermoord en dat gaat natuurlijk veel te ver om sociale ongelijkheid en armoede aan te pakken. Niet te geloven dat ze de VWO in Oldenzaal heeft gedaan en dat ze Romaanse talen en culturen aan de Rijksuniversiteit van Groningen heeft bestudeerd. Als studente was ze enige tijd kraakster in het kraakpand 'Op Drift'. Nou, als er één flink op drift is...

Via een stage-jaar in Pereira raakte ze bevriend met Diana Ortiz, een FARC-lid, en als universeel socialiste werd ze in 2002 zelf lid van de FARC. Haar schuilnaam is Eileen, maar iedereen kent haar nu als de verzetsstrijdster Tanja, die soms als gesneuveld werd gewaand. Ze heeft een ontwapende glimlach, maar ze draagt wel een machinegeweer. Ze ging naar Cuba alsof Ché haar persoonlijk had uitgenodigd en Fidel als grootvader-fossiel haar zou knuffelen. Ze vecht zogenaamd mee aan een heilige strijd, maar met oorlogvoeren is nog nooit vooruitgang geboekt. Ze krijgt evenwel wereldwijde aandacht en nu is ze zelfs al een filmheldin geworden. Als die FARC-ens zijn uitgewroet komt ze misschien weer terug naar Nederland. Dat zal dan hevig afkicken worden voor zo'n idealistische vechtmachine, al kan ze als actrice Carice van Houten makkelijk evenaren. Een persoonlijk boekverslag kan ook het nodige opleveren. Misschien kan ze als lerares Engels ergens aan de slag, want zo begon ze ook in Colombia. Of is ze nu net zo aan de cocaïne verslaafd als de jeugd in Volendam? Vis uit Volendam mag wel eerst door drugshonden besnuffelt worden! Al die succesvolle zangers uit dat gat maken de minder succesvollen vast depressief, gelovend in Sigmund Freud, die een snuif coke heeft aanbevolen. Nou, Tanja, over sociale misstanden gesproken, het is in Nederland nu net zo erg als in Colombia, dus kom maar snel terug, maar wel graag zonder je machinegeweer, want dat accepteren we hier niet. Alleen in Rambo-films. Echt lieve, godgelijke mensen moorden niet!

Nee nee, Tanja!

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 november 2012


Geplaatst in de categorie: psychologie

1.9 met 15 stemmen 337Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Dorknoper
Datum:
12 november 2012
Of reageren op commentaren mag, weet ik niet zeker, maar wonderlijk vind ik wel, dat een Volendammer voor zichzelf vaststelt, dat 'niemand is geholpen' met deze hartenkreet. Sinds wanneer moet een hartenkreet beleid formuleren of een therapeutische strekking hebben?
Naam:
Len Cornelis
Datum:
12 november 2012
Gekruide column in rubriek Hartenkreet, scherp van toon, persoonlijk, en gelardeerd met onverwachte invalshoeken.
Naam:
Joanan rutgers
Datum:
11 november 2012
Niet echt fijn, hooggeëerde Volendammer, dat je beweert dat er niemand met woorden geholpen is, want je kunt nooit weten hoe een koe een haas vangt en woorden hebben in de historie veelal bijgedragen aan nieuwe, meer positieve wendingen in de leefpatronen.
Ik snap je wel, het zal wel niet overkomen bij de desbetreffenden en dan is het inderdaad gebakken lucht, maar weet dat alle gedachten krachten bezitten en krachtiger zijn dan al die rottige wapens, iconen van de zwakken.
Overigens bedankt voor je positieve reactie en laten we hopen dat Tanja tot inkeer komt, al vrees ik het ergste. Sneu hé, zo'n veelbelovend mens! Sneu ook van de eerste knuppel, waarmee een ander mens werd doodgeslagen! Terwijl ze die ander even goed hadden kunnen liefhebben en knuffelen en beminnen!
Naam:
Volendammer
Datum:
10 november 2012
Met oorlog voeren is altijd technische, dus ook maatschappelijke vooruitgang geboekt. Fraai geschreven, emotionele hartenkreet, waarmee helaas niemand is geholpen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)