Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

KRITIEK

Af en toe lees ik op deze website. Af en toe plaats ik iets. Ik hou van taal: van poëzie en proza. Echter ik bespeur schroom bij mezelf om hier een bijdrage in te zenden vanwege het vervelende fenomeen van cijfers (nu sterren) geven, maar meer nog door het feit dat hier merkwaardig onplezierig omgegaan wordt met kritiek.

Het is me opgevallen dat als opmerkingen geplaatst worden over taalgebruik, over grammatica, over stijl, dan vrijwel altijd een discussie volgt die onmiddellijk in het persoonlijke vlak getrokken wordt. De bekritiseerde voelt zich aangevallen, gaat niet in op gehanteerde argumenten, stelt zich op als het zielige slachtoffer van ‘negatieve’ kritiek en haalt de geleverde kritiek uit zijn verband. Dit alles blijkbaar uit een verkrampte angst om eigen ongelijk te bekennen, of openlijk in te zien dat er aan zijn taalgebruik wel eens iets zou kunnen mankeren.

Erg jammer! Deze site zou bij uitstek geschikt kunnen zijn om je eigen niveau op te krikken middels kritische kanttekeningen van lezers. Als een inzender geen benul heeft van de betekenis van begrippen als ‘contaminatie’, ‘pleonasme’, metafoor, enz., is dat geen schande. Wel kwalijk is om mensen die de moeite nemen in een reactie te duiden op bijvoorbeeld foutief of ongelukkig gebruik van stijlmiddelen om de oren te slaan met op de persoon gerichte aantijgingen.

De discussies over taalgebruik die ik gevolgd heb, hebben altijd een grimmig verloop. Een paar navolgers van het ‘slachtoffer’ laten zich vervolgens niet onbetuigd en het punt van kritiek waar het allemaal mee begon, verdwijnt kansloos onder de lawine van onaangename beschuldigingen aan het adres van degene die het gedurfd heeft zich kritisch op te stellen. Als die blijft vragen om in te gaan op zijn aangevoerde argumenten, volgen steevast weigerachtige antwoorden als zou de geleverde kritiek louter negatief zijn. En tenslotte houdt de redactie het voor gezien en sluit de discussie.

Zelden of nooit is er dus sprake van een uitwisseling van meningen die voor allen zo leerzaam zou kunnen zijn, over de inhoud van geleverde taaltechnische kritiek. En helaas heb ik inmiddels begrepen dat enkele bezoekers van deze site die zich al eens kritisch opstelden, zo schoon genoeg hebben van deze gang van zaken dat ze niet meer reageren.
Moet het dan echt zo zijn dat kundige meedenkende mensen de mond gesnoerd wordt door lieden die niet tegen kritiek kunnen?

Schrijver: Hans Mooi, 26 mei 2013


Geplaatst in de categorie: algemeen

3.7 met 18 stemmen 807Er zijn 14 reacties op deze inzending:

Naam:
Mohair
Datum:
14 juni 2013
Ik sluit me aan bij mijn naamgenote. Ik vind dat Hans Mooi zeker een punt heeft.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
2 juni 2013
Email:
moi636yahoo.com
Kritiek, mits opbouwend, houdt de geest scherp.
Naam:
Jacob
Datum:
29 mei 2013
Enige tijd geleden heb ik verklaard mij niet meer te mengen in discussies rond dit thema, dus doe ik dat ook niet.
Maar ik wil wel reageren op de opmerking van Hendrik dat naar zijn schatting nog maar zo'n 15 tot 20 mensen op deze site actief zouden zijn. Hij kan best gelijk hebben, maar ik denk dat het een algemeen verschijnsel is. Ik heb ik elk geval de indruk dat ook op andere sites de activiteit terugloopt.
Bij mijzelf is de behoefte aan het publiceren van gedichten en proza ook vrijwel verdwenen, maar dat heeft niets te maken met de sfeer op sites.
Naam:
J.de Groot
Datum:
28 mei 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Ja ik ben vergeten mijn naam in te vullen,
doe ik het alsnog nu.
Anders zou men kunnen denken dat ik daar een rede voor zou hebben.... NIET DUS!
Naam:
Fred
Datum:
27 mei 2013
Was een grapje Hans. Punt=cijfer, doe ik niet aan mee. Overigens, lekker belangrijk.
Naam:
mobar
Datum:
27 mei 2013
In deze hartenkreet staan inhoudelijke tegenstrijdigheden,dat maakt de argumentatie voor mij niet erg sterk.
Ook heb ik nog nooit opbouwende kritiek van de auteur op deze site gelezen, wat merkwaardig is, wat als je ergens voor staat zou je op zijn minst zelf het goede voorbeeld kunnen geven.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
27 mei 2013
Met de strekking en toonzetting van de heer Schulz ben ik het eens. De argeloze lezer wordt overigens geconfronteerd met pissige en aangebrande commentaren van deze en gene op Hans Mooi zijn bijdrage. Geen echte voorbeelden van bijdragen aan een betere sfeer.

Hans Mooi heeft natuurlijk het volste recht om zijn visie te verkondigen. Zonder dat dit direct in oorlogssferen wordt getrokken. Anderen de les lezen, doen wel meer schrijvers, in mijn waarneming. Dus om elkaar daarom te verketteren, lijkt mij niet nodig.

Een volwassen schrijfsite kan wel tegen een stootje. Ook zonder gepsychologiseer van ons. Dat de site minder belangstelling ondervindt, ligt vermoedelijk aan een mix van factoren. Dit verschijnsel is niet louter toe te schrijven aan incidentele stekelige discussies. Om een aantal redenen laat ik het hier maar bij.
Naam:
Jan
Datum:
27 mei 2013
De "navolgers" komen in beeld.
Of....?
Ja, dat kan ook!
Naam:
hansmooi@ziggo.nl
Datum:
27 mei 2013
Dank heren De Vries en Adriaan. Betere illustraties van mijn betoog kan ik me nauwelijks wensen.
Naam:
Adriaan
Datum:
27 mei 2013
Als je graag kritiek levert, Hans Mooi, moet je op alle slakken zout leggen. Het probleem met jou is dat je al je zout uitschudt boven één slak. Denk je niet dat dat een beetje verdacht begint te worden?
Naam:
Hans Mooi
Datum:
27 mei 2013
Kom op Fred, verman je. Laat horen dat punt van kritiek.
En ik wil nogmaals beklemtonen (deed ik al eerder in een bijdrage over het geven van cijfers) dat ik vind dat deze site voor iedereen is, ongeacht zijn of haar beheersing van de taal. Ik stoor mij niet aan fouten.
Ik doel meer op het verschijnsel dat als bijvoorbeeld iemand ten onrechte een inzender beticht van het gebruiken van een contaminatie er dan ruimte moet zijn om daar over te bakkeleien. Ik stoor mij er dus wel aan als dan een discussie ontstaat zoals ik hier beschreef, waarbij niet op argumenten ingegaan wordt, maar een angstbijterij ontstaat en op de man gespeeld wordt.
Met kritiek bedoel ik dus niet 'afzeiken', maar gefundeerd kritisch wijzen op zaken die beter of anders kunnen, daarbij rekening houdend met het niveau van de ander.
Naam:
Günter Schulz
Datum:
27 mei 2013
Als autodidact, wat de Nederlandse taal betreft, trek ik mij opbouwende kritiek wel aan maar ik tracht er toch altijd nog iets van op te steken. Natuurlijk voelt kritiek niet prettig, maar Hans stelt terecht, dat het geen schande is wanneer iemand niet vertrouwd is met alle berippen van de taal. In discussies bij reacties meng ik mij daarom ook maar zelden; het voegt m.i. weinig toe als je zelf niet zo'n hoogvlieger bent. Het komt op mij ook niet te kritisch over hoe Hans de sfeer op deze site ervaart. Hoewel, er is m.i. de laatste tijd toch al een milder climaat ontstaan, uitzonderingen daargelaten. Ben het met de strekking van Hans' hartenkreet grotendeels wel eens.
Naam:
Fred
Datum:
26 mei 2013
Ik durf bijna niet te reageren, maar ik heb wel een punt van kritiek.
Naam:
Petra Hermans
Datum:
26 mei 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Hans, een uitzonderlijk kritische kritiek,
die tot nadenken zet, over de waarde van tekst,
doel en respect! Afhankelijk van hoe breed iemand
in zijn hoofd zit, is - denk ik - de mate van kunnen
en willen omgaan met kritiek.
Of ben ik nu te kritisch?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)