Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Verborgen agenda

Als ik teveel nieuws tot me neem, raak ik soms een beetje verward, op het paranoïde af. Ik luister met mijn snotverkouden hoofd naar Arabist Maurits Berger, die in de talkshow van Jinek vertelt over de landen in het Midden Oosten. Deze man heeft enige jaren in Syrië gewoond en dit geeft hem hierom alleen al recht van spreken. De haat tegen het Westen en vooral naar de Verenigde Staten zou ‘nog niet zo groot zijn geweest’, vertelt hij. Over het hoofd van de Syriërs, zouden de omringende landen hun conflicten uitvechten, waarbij ze het Westen als de grote boosdoener zien. Zelfs de seculieren zouden sterke antiwesterse sentimenten uiten.
In mijn gedachten zie ik een enorme ramp op ons afstevenen. Dit wordt de allergrootste oorlog ooit, tussen het Westen en het Oosten, weet ik opeens zeker. Ik beluister de speech van Obama. Lees de reactie van Poetin op Obama en de Verenigde Staten.
‘De Verenigde Staten zou moeten stoppen om als politieagent van de wereld op te treden en zeker niet in zijn eentje moeten willen ingrijpen. Werk samen met andere landen en probeer via de diplomatieke weg iets te betekenen’’. Poetin zegt verder dat hij vindt dat de VS moet stoppen zichzelf als een speciaal volk en land te bestempelen. Wat de agenda van Poetin ook mag zijn, voor mij spreekt hij in dit stuk wijze woorden.
De houding van Obama en van de Verenigde Staten, doen de haat van de landen in het Midden-Oosten tegen het Westen toenemen. Militair ingrijpen in Syrië zal afschuwelijke gevolgen hebben voor de Syrische burgers en voor ons allemaal.
Maar gaat niet iedere oorlog eigenlijk altijd om geld? Liggen er geen grote olie- of aardgasleidingen van Syrië naar de rest van de wereld, in ieder geval naar Rusland. Zou dit de verborgen agenda zijn? En waarom stoppen we niet massaal met het sturen van wapens? Het frustrerende is dat je hier minder over hoort of leest. Ook in de politiek wordt hier niet openlijk over gesproken.

Ik las afgelopen week dat de Amerikaanse neurochirurg Eben Alexander een boek heeft geschreven over het hiernamaals, nadat hij in 2008 ontwaakte uit zijn coma. Door een levensbedreigende bacterie in zijn hersenen, was hij in coma geraakt en had een bijna- doodervaring. Dit schijnt een ongeëvenaarde, prachtige en wonderschone ervaring te zijn. ‘De hemel bestaat’, was zijn conclusie.
Als ik al die beelden zie van de inmiddels duizenden zwaargewonde en dode kinderen, mannen en vrouwen in Syrië en waar dan ook, zou ik graag geloven dat het waar is, wat Alexander zegt.

Schrijver: Mohair
Inzender: Monique Louis, 14 september 2013


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.8 met 5 stemmen 237Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)