Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

In de Tedere Armen van de Zorg

In de hobbywinkel verkocht men veel benodigdheden ten behoeve van het popperige, prullerige en potsierlijke prutswerk, dat, vooral na de menopauze, steeds aantrekkelijker schijnt te worden voor veel dames, zoals scharen, tangetjes en stempels, allerlei papierwaar om te decoreren en te illustreren en plaksel en wat dies meer zij.
Mijn oog viel op een tijdschrift met bonte afbeeldingen erin, waarvan men kaarten zou kunnen maken en dat mij geschikt leek voor de jarige, die het knutselen niet schuwde.

Tevens schafte ik in een andere zaak voor dezelfde gelegenheid een eveneens lullig bloemstukje aan, bestaande uit halfhoge hyacinten die nog op hun bloei wachtten, gelardeerd met wijnrode kleine appeltjes, die de zanderige ondergrond sierden.

Toen het grote feest was aangebroken, maakte ik kennis met enkele psychiatrische cliënten die naar hun zeggen begeleid werden door een lichtgewicht die gedurende een heel jaar (!) de psychopathologie had bestudeerd, maar die toch van mening scheen te zijn dat door veelvuldig pingpongen, knutselen, het inkleuren van kleurplaten, het her en der plakken van mozaïeksteentjes op elk voorwerp dat daarvoor in aanmerking scheen te komen en door het goochelen met een spelcomputer, zelfs zware stoornissen als daar zijn de schizofrenie, de borderline-stoornis, het autisme, de depressie en wat dies meer zij, vanzelf wel weg zouden trekken als hinderlijke wolken die het zonlicht niet toelaten.

Aldus waren de gasten van het feestje overgegeven aan de zorgen van een hulpverleenster, die niettemin dusdanig bezield was van idealistische motieven dat er af en toe wel een cadeautje af kon, bekostigd uit de ruim bemeten financiën die het Zorgkantoor verschafte; te denken valt hierbij aan een stressballetje, kleurpotloden of een boek met zweverige teksten over ontspanningstechnieken.

Ook het frequent bezoeken van vele restaurants, waarvan het menu wel moest beantwoorden aan de uiterst verwende smaakpapillen die vandaag de dag zeer gangbaar zijn, scheen als middel tegen alle kwalen te worden aangewend.
Het is mijns inziens de vraag of de cliënten nog ooit na hun onderdompeling in het warme bad van de Zorg, bestand zouden zijn tegen de koude douche van de maatschappelijke jungle dan wel slangenkuil, waar onverkort het recht van de sterkste blijft gelden......

Schrijver: I. Broeckx, 21 november 2013


Geplaatst in de categorie: milieu

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 232Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)