Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Assad laat zijn volk lachend verhongeren

Op het journaal werd de wanhopige videoboodschap van de jezuïtische priester Frans van der Lugt uitgezonden. Hij zit al 45 jaar in een klooster te Homs en zijn dramatische oproep weergalmde door zijn locatie in de kerk. Op één van de borden stond 'Sterven aan honger is pijnlijker dan aan chemische middelen!'.
Pater Frans roept de wereldbevolking op om al die weerloze burgers te helpen met hun hongersnood. Hij kan het nauwelijks aanzien, dat ouders overdag op zoek gaan naar kleine beetjes eten voor hun kinderen. De wereld wil wel voedsel geven, maar het regime van dictator Assad houdt dit tegen, net zoals het Rode Kruis bij Homs wordt tegengehouden. Het is een in puin geschoten krankzinnigengesticht, dat wordt geregeerd door sado-masochistische kwakzalvers, die wel iedere dag een driegangenmenu opeten. Ondertussen heeft die wolf in schaapskleren Assad een email verzonden naar paus Franciscus om hem te overtuigen van zijn goede voornemens. De paus is nog aan het broeden op een christelijk antwoord.

Een andere priester, de norbertijner Daniël Maes, doet eveneens een oproep aan de wereldleiders en humanitaire instellingen. Pater Daniël is abt van een seminarie in het zesde eeuwse klooster Mar Yakub in Qâra, 90 kilometer vanaf Damascus. Het klooster is gerestaureerd door Moeder-overste Agnès-Mariam van het Kruis, die door de rebellen met de dood wordt bedreigd. Zij zegt dat de oorlog wordt gevoerd door rebellen, terroristen en buitenlandse huurlingen. En de grootste schurk, Assad, lijkt ermee weg te komen.

Moeder Agnès-Mariam zegt: 'We moeten bevrijd worden van de straffeloze gruwelen van schimmige wereldheersers!'

De 74-jarige pater Daniël biedt een schuilplaats voor moslims en christenen in zijn bisdom Homs. Hij vraagt de meekijkende wereldlanden om voedsel, melkpoeder voor kinderen, medicamenten en verpleegmateriaal. Hij ziet families slapen in dozen in parken. Mensen overlijden door de honger. Hij droomt er nog steeds van om van zijn klooster een soort Taizé te maken. Ik hoop voor hem dat hij die droom nog mag zien uitkomen.

Het antwoord van de paus aan Assad is inmiddels uitgelekt en bestaat uit drie woorden: 'Pleur op, Herodes!'

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 januari 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.8 met 5 stemmen 845Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)