Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Aan de moordenaar/moordenares van Els Borst

Je hebt voor heel wat verontruste beroering gezorgd en het is zelfs niet helemaal zeker of je wel bestaat en of je gedaan hebt wat de politie beweert, want 'hoogst waarschijnlijk' houdt ergens nog rekening met een verkeerde conclusie.

Else Borst-Eilers was arts en hooglerares en in de tweede wereldoorlog was zij gedwongen om getuige te zijn van de laffe moord op anti-Duitse gevangenen. Zoiets hakt erin, dat kan ik je verzekeren.

Als D66-minister streed ze voor de versoepeling van de euthanasie en dat is haar gelukt. Ook wist ze een verbod voor alcohol en tabak voor kinderen onder de zestien jaar erdoor te krijgen, inmiddels terecht naar achttien jaar verhoogd. De lieve, integere Els was weduwe en moeder van drie kinderen. Daar heb jij blijkbaar niet bij stil gestaan, anders zou je wel minder paniekerig en noodlottig hebben gereageerd, toen zij jou betrapte op diefstal in haar garage.

In Bilthoven wonen rijke mensen, jawel, maar dat betekent nog niet dat je die bij gebrek aan eigen kapitaal botweg mag beroven van hun welverdiende euro's. Ook niet als het heel erg slecht met je gaat en je diep in de schulden zit en zeker niet als je rooft om je verslaving in stand te houden. In een garage valt niet echt veel te halen, dus is het uiterst dubieus en bizar waarom je Els hebt vermoord. Je snuffelde daar wat rond met je zaklantaarn, toen er plotseling twee koplampen naar binnen schenen. Je wist je geen raad, dus verschool je je in een hoekje. Els reed haar auto naar binnen en de koplampen doofden. Ze rook onraad en terwijl ze je ontdekte, sloeg je ongenadig toe. Je nam haar leven met de angst, die door je lichaam gierde. Na die mokerslag vluchtte je zo hard als je kon langs de onbemande wegen van Bilthoven. Je hart klopte als een gek en je zweette als een otter, terwijl je op een donkere plek in de bosjes vloog en daar urenlang hebt nagehijgd.

Had je die oude mevrouw echt vermoord? Je wist het niet zeker, maar je werd gek van wroeging, want de buit was noppes en je oude, armoedige leventje staarde je nog steeds verwijtend aan. Je wist een bus en trein naar huis te pakken en laat op de volgende dag vernam je het tragische nieuws. Schrikreactie: je moet koste wat het kost uit handen van de politie blijven, want dan is het gebeurd met jou. Dus doe je zo normaal mogelijk in je naaste omgeving en probeer je geen argwaan te wekken.

Je ziet de journaalbeelden van de hoge bewindsvoerders uit de historische en actuele politiek, die tijdens heftige windvlagen de Domkerk van Utrecht betreden om Els waardig te eren. Je probeert jezelf met een flinke joint te kalmeren, maar de beelden uit de onheilsgarage keren vergroot weer en je ligt als een afkickjunk te woelen in je schamele bed vol mijten en luizen. Je overweegt zelfdoding, maar daar heb je het lef niet voor, dus besluit je de onderduikmethoden maar volop door te zetten. De politie heeft immers geen hard bewijs en vingerafdrukken ontbreken.

Els was 81 jaar, dus hoe erg kan het zijn, besluit je te denken, terwijl je hardrockmuziek beluistert en een fles Jack Daniëls soldaat maakt. Mislukte overval, denk je quasi-stoer, en je bereidt alweer een nieuwe overval voor, maar niet te dicht in de buurt van Bilthoven natuurlijk. Je wil je geweten niet onnodig kraken.

Man of vrouw, jong of oud, je zit hoe dan ook in de meest vreselijke shit, maar het zou van de grootste moed getuigen, als je tegen je verstoorde natuur in jezelf bij het eerste de beste politiebureau aangeeft, zodat je hulp kunt krijgen voor de afschuwelijke misdaad, die je hebt begaan. Dat is de enige manier om je karma recht te zetten, ook al wordt je nu door velen hardvochtig gehaat. Ook al krijg je levenslang, dat is nog altijd beter dan levenslang op de vlucht blijven voor de misdaad, die je hebt begaan.
Je zou kunnen beginnen om je te verdiepen in het leven en de positieve intenties van Els Borst! Je zal door een enorme crisis gaan, waarbij je zeker zult denken, waarom je niet je eigen leven hebt genomen, omdat dat veel rechtvaardiger was geweest. En ten diepste, in die zin, heeft Els jou van jouw macabere wil tot zelfdoding gered!

Jij vermoordde de engel, die jou deed overleven!

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 februari 2014


Geplaatst in de categorie: psychologie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 115Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)