Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Stupor

Als je de term "stupor" googled vind je geen eenduidige omschrijving. Althans, dat is mij niet gelukt. Maar ik weet al te goed wat het in mijn geval is: een toestand van verstarring waarin je dingen zegt of denkt die je niet had willen denken en al helemaal niet zeggen. Maar je hebt er helaas geen enkele controle over. Je kunt het dus rustig een kortdurende psychotische toestand noemen.

Het schijnt nauwelijks voor te komen als zelfstandig verschijnsel, maar gepaard te gaan met een of andere psychische aandoening. Bij zou dat mijn bipolaire stemmingstoornis kunnen zijn. Mijn jeugdtrauma's komen misschien ook in aanmerking en heel misschien die zwarte vlek op mijn hersenscan.

Ik pleeg de gekste dingen te zeggen en heel vaak zijn die niet waar. Helaas gebeurt het steeds vaker. Gebeurde het vroeger misschien een of twee keer per jaar, het gaat nu de kant op van bijna wekelijks. En soms zijn de gevolgen heel heftig, zijn relaties voor korte of lange tijd ernstig verstoord. En ik heb niet de indruk dat veel mensen zich afvragen wat het voor mij betekent. Dat zal ik dan hier maar een keertje onomwonden schrijven: ik vind het rampzalig en word er soms bijna wanhopig van.

Schrijver: Johan van Someren, 30 juni 2014


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.7 met 9 stemmen 2.989Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Mohair
Datum:
6 juli 2014
Email:
Louismonique4gmail.com
Ik wilde van alles opschrijven maar hoe snel sla je de plank mis, voegt het niets toe,
Wat ik je vooral toewens is: Sterkte.
Naam:
nita
Datum:
4 juli 2014
Email:
anitabexs4all.nl
Veel sterkte gewenst.
Naam:
Jennifer
Datum:
1 juli 2014
Wie deze schrijver ook mag zijn, ik wens hem het aller beste!
Het hier zó te schrijven geeft hem misschien al
een goede uitlaatmogelijkheid aan en voor zijn gevoel om zijn probleem hier met anderen te kunnen delen.
Moedig!
Naam:
Len Cornelis
Datum:
1 juli 2014
Commentaar van Joanan waardeer ik zeer. Het is meelevend van toon. En geschreven vanuit eigen ervaringen. Bovendien legt het zaken aan de niet-wetende lezer uit. Een mooi aspect van schrijverschap, namelijk proberen lezers mee te nemen.
Naam:
Johan van Someren
Datum:
1 juli 2014
Dank je wel, Joanan. Helaas ben ik niet zo moedig als het lijkt, want Johan van Someren is een pseudoniem. Ik verwacht niets goeds van plaatsing van mijn echte naam.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 juli 2014
Een psychische ziekte is op zich al vreselijk naar. Daarbij vind je weinig compassie bij mensen, die je oppervlakkig kennen, omdat er niets aan je te zien valt. Dat onzichtbare lijden maakt het dubbel zo zwaar. De doorsnee mens bezit geen afdoende kennis over psychische ziekten.

Je zegt dingen, die je niet in de hand hebt en daarmee stoot je alsmaar meer mensen van je af, terwijl je het tegendeel zou willen. Je raakt in een sociaal isolement, terwijl je dorstige ziel naar menselijke communicatie snakt. Flitspsychoses verpesten je levensvreugde en vergallen je relaties, voor zover je die nog hebt, want iedereen mijdt je als de pest. Je zegt heel eerlijk, dat je lijdt aan manische depressie, net als Vincent van Gogh, je rammelt door je jeugdtrauma's. Dat je de mensen beyond your control van je afstoot, voelt als zelfverwurging. Al die afgewezen mensen vergeten vaak dat jij het zo graag anders zou willen, maar dat je onmachtig bent, prooidier van je eigen geestesziekte. Ik hoop dat je niet desastreus vereenzaamt en dat je de moed kan opbrengen om dwars tegen je ziekteverschijnselen in te gaan, getuige deze moedige hartenkreet, en je leven menswaardig weet te maken!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)