Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Rosa Crux

Rosa Crux is een Gothic band uit Frankrijk. De zanger Olivier Tarabo zat vijf jaar op de kunstacademie in Rouen, vroeger een massagraf voor slachtoffers van de pest. Hij ontmoette zijn medestudentes Claude Fenny en samen met haar richtte hij in 1984 Rosa Crux op. Nathalie Mequinion, die bas speelde, en Rosa Chordis kwamen erbij. Claude en Rosa zijn de koorzangeressen op de achtergrond. Nathalie heeft de groep inmiddels verlaten en Benjamin Canu en Hugo Lafitte zijn er bij gekomen, respectievelijk doedelzakspeler en contrabas-speler.

Ze zingen in het Latijns en ze gebruiken zelfgemaakte instrumenten. Ze zijn geïnspireerd door het schrijfwerk van Antonin Artaud, door het Rozenkruisers-erfgoed en door de Ierse band Virgin Prunes, met als zanger Gavin Friday, een vriend van Bono en The Edge van U2. Gavin woonde als kind in dezelfde straat als Bono. De broer van The Edge speelde als gitarist in Virgin Prunes.

De mysterieuze mystiek van Rosa Crux gaat nog weer dieper dan die van Enigma, waar ik onlangs over schreef. De muziek ademt een sinistere sfeer van zielsdiepe tragedies en zinderende oerwaarheden, doorspekt met randje krankzinnigheid, ter ere aan Artaud, die in Mexico peyote nam, een groot kunstenaar was en die opgenomen is geweest en elektroshocks kreeg. Olivier zingt vaak 'Adonai', wat de oud-christelijke benaming van Christus is. In Ethiopië zingen de christenen nog steeds over Adonai, de Verlosser.

Naast de indrukwekkende, oprechte en diepdoorleefde muziek van Rosa Crux, werken ze ook met visuele, kunstzinnige shows, zoals bijvoorbeeld bij het nummer 'Eli-Elo', waarbij twee naakte vrouwen lange darmen in hun mond dragen, tenminste daar lijkt het volgens mij op, terwijl ze zichzelf met zand bevuilen, keer op keer. Heel bizar, maar daarom juist zo intrigerend. Op de achterkanthoes van het album 'Proficere' staat een legendarische foto van Olivier, Claude en Nathalie. Claude doet me denken aan Stevie Nicks, met diezelfde melancholische gelaatsuitdrukking, die boeiende mengeling van schoonheid en somberheid.

Het is in het begin misschien even wennen, maar probeer eens iets nieuws, wat je niet dagelijks uit de radio hoort knetteren. Luister eens niet naar al die oppervlakkige pulpmuziek met simpele beats en stupide teksten. Ze draaien altijd weer hetzelfde en wat ze voor nieuw aandragen is enkel meer van hetzelfde. Zo houden ze de massa dom met commerciële producties, waar je niets wijzer van wordt.
Probeer eens onbevooroordeeld naar Rosa Crux te luisteren. Neem nummers als 'Abbrasax', 'Hel Hel', 'Morituri', 'Sumunt Mali' of 'Invocation'. Ik hoop dat het je leven mag verdiepen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 juli 2014


Geplaatst in de categorie: muziek

2.8 met 4 stemmen 83Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)