Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Nirvana - Lithium

De grungeband Nirvana is in 1987 opgericht door de zanger/gitarist Kurt Cobain en de bassist Krist Novoselic. In 1990 kwam de drummer Dave Grohl erbij.

In 1989 verscheen hun debuutalbum 'Bleach', wat nauwelijks opviel.

In 1991 verscheen het album 'Nevermind', wat hen direct op de popkaart zette. Het bevat o.a. de hitsingles 'Smells Like Teen Spirit', 'Come as You Are' en 'Lithium'. De baby op de hoes is Spencer Elden, die zich daar nu over schaamt. De vishaak met het dollarbiljet is er later aan toegevoegd.
Het symboliseert de teloorgang van de jeugdige onschuld.

Kurt Donald Cobain kreeg als kind Ritalin tegen ADHD. Op zijn zevende zijn zijn ouders gescheiden, waardoor hij een teruggetrokken, verdrietig, somber kind werd. Als tiener ontdekte hij rockmuziek, drugs en vandalisme. Hij verliet de school zonder diploma. Hij was chronisch depressief en mentaal instabiel.

In 1992 trouwde hij met Courtney Michelle Harrison, in zijn pyjama op het strand van Hawaï. In augustus 1992 werd hun dochter Frances Bean Cobain geboren.

In 1993 verscheen het derde en laatste album 'In Utero'.

Begin 1994 slikte hij in Rome vijftig Rohypnol tabletten en Courtney zei dat dat zijn eerste poging tot zelfdoding was. Twee weken later wilde hij zichzelf doodschieten. Op 5 april 1994 overleed Kurt door een overdosis heroïne. Hij werd zevenentwintig jaar.

Mijn persoonlijk favoriete nummer van Nirvana is 'Lithium', al twijfelde ik wel met 'Come as You Are'. Het is ruim twintig jaar geleden, dat 'Lithium' verscheen en het is nog steeds zo fris als een hoentje en de poëtische tekst raakt nog steeds mijn ziel. Kurt schoot als een komeet voorbij, maar zijn zangstem en muziek zijn zo uniek, authentiek en oprecht, dat niemand om hem heen kan.


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=OAL-pbB2Drs

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 september 2014


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 7 stemmen 113Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 oktober 2014
Beste Hendrik, ik heb je link bekeken en het verontrust mij bovenmate. Is Kurt echt in opdracht van Courtney Love vermoord? Omdat zij midden in een echtscheidingsprocedure zaten? Via via een overdosis heroïne toegevoegd? Het klinkt hoogst onwaarschijnlijk, maar de optie blijft wel overeind. Tijd om me eens volop in Courtney Love te gaan verdiepen!
Maar Kurt was niet de vrolijkste kerel op aarde en hij flirtte menigmaal met Thanatos, wat je visie behoorlijk ontkracht, maar ik wil er best nog eens onbevooroordeeld induiken om tot een eindoordeel te komen.
Jeetjemina zeg, is die Courtney echt een indirecte moordenares? Ik ben weer net zo in de war als Kurt tijdens zijn leven was! Hoe dan ook gedood, zijn muzikale erfenis is onbetaalbaar groots!...
Naam:
Fred
Datum:
25 september 2014
Best wel interessant, maar geen hartenkreet. Ik noem dit tabbladje-pik.
Naam:
Hendrik
Datum:
25 september 2014
Email:
klaassens38zonnet.nl
Ik ben blij dat je aandacht besteedt aan Kurt Cobain en zijn groep Nirvana. Kort geleden las ik dat er sterke aanwijzingen zijn dat hij werd vermoord en zijn weduwe betrokken was bij (of zelfs opdracht gaf tot) de moord. Zo werd er vlak na zijn dood geld gepind van zijn bankrekening en werd er zo'n enorme hoeveelheid heroïne in zijn lichaam aangetroffen dat hij zich na het innemen daarvan nooit dood heeft kunnen schieten, zoals in het politierapport wordt aangenomen.

In de V.S. wordt een film opgenomen over zijn dood en de verdachte omstandigheden waaronder hij overleed. De trailer staat hier: www.soakedinbleach.com/
Naam:
Len Cornelis
Datum:
25 september 2014
Zoek op You Tube ook eens Jett Rebel met Lithium. Jong Nederlands talent met ouderwetse smaak. En technisch zeer vaardig op diverse instrumenten. Dit Nirvana nummer doet hij solo. Hij speelt daarbij akoestische gitaar.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)