Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Oude notities

Ik ben me terdege ervan bewust, dat het tabblad Hartenkreten op deze mooie site eigenlijk niet bestemd is voor het plaatsen van gedichten. Toch voel ik de behoefte om er bij wijze van uitzondering van af te wijken, al is het maar omdat het hier meer gaat om een onderbouwing van deze inzending dan om het gedicht zelf, dat trouwens nooit eerder is ingezonden. In het jaar 2009 schreef ik een Hartenkreet (nr.649) met de titel “De chemokar” en daaraan is het in hoge mate gerelateerd. Om een vriend wat op te beuren, die door verschillende chemokuren, waardoor hij zijn hoofdtooi grotendeels kwijtraakte, eerst prostaatkanker en kort daarna lymfeklierkanker wist te overwinnen, schreef ik onderstaand gedicht. Spittend in oude computerbestanden en mappen met notities kwam ik het vandaag tegen. Het duurde dan ook even, voordat ik de niet erg verheven versregels inderdaad als door mij geschreven herkende:

Tijdelijk

Totale ontbossing,
het platbranden van
grote gebieden tropisch woud
laat in feite niemand koud.

Zelfs de chemische ontbladering
in de oorlogsgebieden vorige eeuw
leek op pure minachting
van God‘s Natuur.

Toch groeit uit kaalgeslagen vlakten
en uit verschroeide aarde,
als na een chemokuur
spontaan een tapijt prille gewassen.

Door vertrouwen gevoed
en hoop, die genezing schenkt,
treur je niet meer om kaalslag;
geen haar op je hoofd dat daar aan denkt!

Genezing is zowel mensenwerk,
als ook gestuurd door een hogere kracht;
het is afzien in pijn, bij dag en bij nacht
terwijl de hoofdtooi herstelt; een meesterwerk.

Günter.
- - - - -

Eigenaardig, dat ik juist dit gedicht op een zondagmiddag tegenkom. Sinds 2009 is er best nogal wat veranderd. De inhoud spreekt mij nu nog meer aan dan toen, mede omdat ook mijn laatste traject iets korter is geworden en sommige feiten mij meer reden tot nadenken geven. Het grasduinen in oude aantekeningen levert soms onverwacht andere gezichtspunten op en ik constateer, dat ik mij, geen geloof praktiserend, nu toch milder en minder halsstarrig t.a.v. sommige levensvraagstukken gedraag. – Het contact met deze vriend is langzamerhand en min of meer door omstandigheden verwaterd en teloor gegaan. Het spreekt vanzelf dat ik, niet over andersluidende informatie beschikkend, toch hoop dat het hem en de zijnen in alle opzichten goed gaat. - Soms halen oude notities iets in je naar boven. Daarom hoop ik dat de lezer deze combinatie van geschreven woord en gedicht niet als storend ervaart.

Schrijver: Günter Schulz, 30 november 2014


Geplaatst in de categorie: individu

3.8 met 6 stemmen 949Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
30 november 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Een prachtig gedicht, Günter. Het maakt mij niet uit waar het geplaatst is, het is fijn dat je het met ons deelt. Ook je toelichting en onderbouwing erbij zijn graag gelezen en geven er nog meer diepte aan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)