Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Eivor Pálsdóttir - Trollabundin

Eivor Pálsdóttir is geboren op 21 juli 1983 in Syorugota, op het Deense eiland Eysturoy. Zodra ik haar hoorde zingen, werd ik verliefd op haar zielsdiepe zangstem, waarin ik meteen de sjamanistische, helende trance-stem in herkende. Ze raakt direct mijn hart en ziel, met elke klank, die zij weet uit te stoten. Zij is een sirene, die weet te verheffen. Een klanksjamane van de opperste soort.

Op haar dertiende debuteerde Eivor op de televisie van de Faeröer-archipel en ze won een zangwedstrijd. Op haar vijftiende werd ze lid van de rockband Clickhaze en daarnaast begon ze een solo-carrière als Eivor. Ze zingt in het Faeröers, IJslands, Noors, Zweeds en Engels. In 2000 verscheen haar titelloze debuutalbum.

In 2002 verhuisde ze naar Reykjavik om klassieke en jazz muziek te bestuderen. Ze werd de zangeres van de jazz-groep Yggdrasil en ze maakte een rockalbum met Clickhaze. In 2003 verscheen haar tweede solo-album 'Krakan' en ze won de IJslandse Music Awards voor beste zangeres en beste performer. Ze zong ook in het Faeröer symfonie-orkest en solo in de opera 'Firra'. In 2005 verscheen het album 'Trollabundin'.

In 2007 verscheen 'Mannabarn', gevolgd door een Ierse tournee. In 2008 werkte ze samen met de Engelse componist Gavin Bryars op 'Tróndur i got U' en later met een kameropera over Marilyn Monroe. In 2010 verscheen 'Larve', met meer experimentele en rauwe muziek, o.a. met een kinderkoor uit haar geboorteplaats en het Faeröerse koor Mpiri uit Kopenhagen.

In 2012 trouwde ze met de Faeröer componist Tróndur Bogason Hansen, geboren op 5 april 1976. Hij was een leerling aan de Royal Danish Academy of Music en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (van 1999 tot 2005). Hij werkte samen met Eivor aan haar album 'Room', waarvoor ze drie grote prijzen won. In 2014 verscheen het tot nu toe laatste album 'The Colour of Dark'. Luister ook naar bijvoorbeeld 'Nú Brennur Tú i Maer' en 'Heyr Himna Smiour' en wees net zo verbaasd en diepgeraakt als dat ik dat ben.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=uCgal__SmwQ

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 januari 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.6 met 5 stemmen 149Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 januari 2015
Merci beaucoup, Lilith, want jij hebt de zielsverheffende muziek van Eivor volop begrepen! Het aantal aan fans zegt niets. Het gaat om de intentie van het aantal welbewuste liefhebbers. Ik omarm je, lieve Lilith, terwijl we genieten van de zang van onze lievelingszangeres Eivor. Ga verder en geneer me niet. Ga nog verder en explodeer met jou. In pure liefde natuurlijk.
Naam:
Lilith de Wit
Datum:
4 januari 2015
Prachtig. Vooral die laatste. Zielstrelende muziek.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)