Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Schamel bezit/Om de aandoenlijkheid.....

Het waren haar lievelingsboeken: een boek met "cocktails"; badinerende stukjes die vooral ook over het huishouden gaan en wat daarbij zoal komt kijken en een boek met Franse recepten van Heleen Halverhout.

Het waren de boeken van mijn overleden moeder en ach, als ik hun bladzijden zo opsla, dringen de tranen achter mijn ogen; hoe ging ze op in het huishouden, HAAR huishouden, HAAR gezinnetje met man en kinderen dat ze als jonge vrouw zo gewenst had en hoe verstoorden catastrofes het beeld van idyllisch geluk dat ze voor zichzelf geschapen had; de zoon, die zo gewenst was, bleek zwakzinnig te zijn; een levenslang ongeluk, een wond die telkens weer opengehaald werd tijdens de frequente bezoeken aan de inrichting.

- (Ze heeft het ons, de meisjes, zo vaak verteld; hoe het jongetje, dat ons broertje was het bureau van de huisarts "vakkundig" afruimde; de dokter had gezegd dat er met hem niets aan de hand was, tot het tegendeel bewezen was) -

En ach, ze was lief, ze was naïef, haar schamele bezit was niet veel waard, is in een verhuisdoos te omvatten.
Ze was mijn moeder en een vloed van tranen stroomt, blijft stromen. Haar dochter huilt, blijft huilen om de aandoenlijkheid, zieligheid, liefheid, om de armzalige boekjes, om het tragische noodlot, om de onschuld, om de kwetsbaarheid.
Vandaag zou ze haar 90ste verjaardag vieren.
Nu kan ze niet meer lijden...

Schrijver: I. Broeckx, 17 februari 2015


Geplaatst in de categorie: emoties

3.7 met 3 stemmen 62Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
17 februari 2015
Een eremonument voor je dierbare moeder! Moeders worden zo vaak in deze door mannen ingenomen en kwaadaardig verdedigde wereld vergeten, terwijl ze vaak van grotere en onschatbare waarde zijn!... Met name om hun van nature nederige en begripvolle inborst!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)