Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Momentopnames

Soms is het wel eens interessant om retrospectieve gedachten te hebben, al was het maar om, vergelijkenderwijs, enige markante verschillen nog eens te belichten of gebleven overeenkomsten te signaleren. Voor de rest heeft constateren in de trant van “vroeger was alles beter” geen enkel praktisch nut. De leefomstandigheden, de opvattingen over opvoeding en scholing, het sociale contact onderling, om maar een paar dingen te noemen, zijn geleidelijk aan nogal veranderd. Hooguit valt te vergelijken, wat de scala veranderingen en vernieuwingen wel of niet heeft toegevoegd aan ons huidige leefpatroon en het daaraan gerelateerde gedrag in de maatschappij.

Van een multiculturele samenleving was ruim een eeuw geleden nauwelijks sprake. In arbeiderswijken zat men bij goed weer op een stoel buiten de voordeur op het voetpad gezellig te keuvelen en te roken. Mijn oma en ook mijn moeder gingen bij een pas bevallen buurvrouw bakeren; er bestond nog een soort gevoel voor saamhorigheid. Wanneer je heden in jouw straat valt en een been breekt heb je kans, dat je er over een uur nog ligt, tenzij je de onmisbare en soms verslavende mobiele telefoon bij je hebt. Natuurlijk waren er ook in veel gezinnen situaties, dat vader een deel van zijn weekloon al voor thuiskomst had besteed aan alcoholische traktaties.

Terugdenkend aan mijn jeugd lijkt het, alsof mijn generatie met alles veel later bezig was. Mijn eerste bier en tabak proefde ik stiekem op mijn vijftiende, terwijl heden een aantal jeugdigen al op zeer jonge leeftijd rookt en meedoet aan comazuipen. Het begrip drugs was mij nog onbekend; nu gebruiken veel jongeren ze al. Mijn eerste zoentje “kreeg” ik op mijn zestiende en dacht ik heel even euforisch en onvolwassen, dat voor trouwen later niet veel méér nodig was dan een bed en een gordijn. Samenwonen noemde men “hokken” en dat was verwerpelijk. Tegenwoordig is het normaal en geeft het partners de ruimte om elkaar nog beter te leren kennen.

De naïeve kanten en de late ontwikkelingen tijdens mijn jeugd lagen m.i. aan de nogal strenge en door veel regels bepaalde opvoeding; gehoorzamen en er werd voor jou gedacht. Daardoor werd ik pas jaren later zelfstandig t.a.v. het maken van koersbepalende keuzes - Eerst experimenteren met veel dingen op jongere leeftijd, daarna studie en desgewenst al een relatie, gevolgd door het bemachtigen van een vaste baan, is geen slechte keuze. Het stichten van een gezin gebeurt dan weer op basis van bereikte zekerheden. Hoewel . . . tijden van crisis zoals de huidige bieden voor deze mogelijke volgorde geen enkele garantie op het slagen ervan.

Het moge duidelijk zijn dat een hartenkreet zich niet leent voor meer dan een speelse benadering van de titel; een hoog percentage moet helaas onbelicht blijven. Enerzijds moest in het begin van vorige eeuw nog veel worden uitgevonden dat heden uit het dagelijks leven niet meer valt weg te denken. Anderzijds kende bv. de overgrootvader van mijn opa noch vliegtuig, trein of auto en werkte hij 14 tot 16 uur voor het verdienen van de kost. Romantiek en erotiek waren volgens de kerk zondig. Toch denk ik: als deze voorvader nog eenmaal naar het heden terug mocht keren, dan legt hij binnen zeer korte tijd door stress, overspannenheid en door de luchtvervuiling het loodje.

Schrijver: Günter Schulz, 21 maart 2015


Geplaatst in de categorie: ouderen

4.2 met 5 stemmen 165Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
25 maart 2015
Mooie beschouwing over een tijdsbeeld Günter!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)