Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Twee journalisten bij "De Burgerij"

In de zomer van mijn tweeënzestigste levensjaar heb ik afgesproken met mijn collega-journalist Gustave bij "De Burgerij", een etablissement halverwege de Noordstraat in Tilburg, de verkeersader die als een zenuwbaan onze "metropool" doorsnijdt en centrale gedeelten van de stad bereikbaar en toegankelijk houdt.

Er zijn in deze straat ook verschillende curieuze winkeltjes en merkwaardige galeries die de aandacht van passanten trekken.
"De Burgerij" is, om een reden die niemand kent, tot een ontmoetingsplaats van jonge meiden geworden. Allen gesierd door hun eigen charmes en feestelijke kledij laten zij zich voorzien van exquise gerechten die zij met veel vijven en zessen aannemen en keuren, dan wel afwijzen; het laatstgenoemde omdat een kleinigheid in de opmaak, textuur of bereidingswijze niet in overeenstemming is met hun verfijnde en verwende smaakpapillen.

In de serre van het restaurant speelt de zon vandaag een fantastisch spel met schaduwen en licht en grillige contouren van gebladerte tekenen zich antracietgrijs af op de wand. In de bouwvallige "bijgebouwen" van dit restaurant zichtbaar door de ramen en vermoedelijk dienend tot studentenhuisvesting, schuifelen onverzorgde manspersonen van een mij onbekende herkomst, doelstelling dan wel bestemming in dit leven.

Roodgeruiten theedoeken dienen tot servet bij mijn broodje tonijn en Franse, ten dele zeer gedateerde chansons overstemmen de gesprekken van de gasten. Een lieflijke, nog jonge serveerster in zwart-witte bloes paradeert elegant en behendig in het rond tot velerlei dienst bereid en naarmate het middaguur aanbreekt, betreden meer gasten de eetgelegenheid.
Twee dames eten voorzichtig, haast aarzelend en beschaafd tussen de bedrijven van het toneelspel van hun geaffecteerde en geëxalteerde gesprek van een broodje paté.

Onder de altijd groene palm in de serre heb ik drie koppen "koffie verkeerd" gedronken als mijn collega-journalist arriveert.
Na ons gesprek en ons afscheid zet ik koers naar mijn enige, uitverkoren en werkelijke vriend.

Schrijver: I. Broeckx, 8 juni 2015


Geplaatst in de categorie: vriendschap

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 531Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)