Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Mijn dierbare erfstukken

Altijd als zij het papier te voorschijn haalde met daarop de details van de erfenis, de opsomming van de erfstukken, geschreven in haar elegante, keurige en wellicht "flamboyant" te noemen handschrift, dat nooit veranderd was tijdens haar leven, sprongen de tranen mij in de ogen.
Het was, juridisch gezien, in de juiste vorm gegoten, zo beweerde ze altijd met trots, en dat, terwijl zij slechts een "huishoudelijke carrière" gemaakt had en dit op de half-afgemaakte Mulo-opleiding nooit geleerd had en terwijl, om het met een cliché te zeggen, "haar enige recht altijd het aanrecht geweest was".
"De damessecretaire" zo stond daar zwart op wit, "is voor Ineke". Het bureautje dat sinds negen jaar, sinds de fatale dag, mijn woonkamer siert, had altijd haar grote trots en genoegen uitgemaakt en ze volvoerde er tevens haar schrijfwerk aan.
Nu laat ik mijn ogen erover dwalen en liefkoos ik het eikenhout, waar ik HAAR niet meer kan strelen....
En ook de zilvercassette staat te verstoffen in een muurkast. Wegens mijn armoede, die ze had kunnen voorspellen, gaf ze mij deze als "appeltje voor de dorst" maar ik zal haar nooit te gelde kunnen maken en tot mijn dood zal het stilzwijgende regiment van vorken, messen en lepels getuigen van haar zorg voor mij over het graf heen.
Tevens zijn er nog de aquarellen, voorstellende een molen, een boerderij en een stadsgezicht, waarop ik al als kind mijn blikken vestigde, familiestukken die opa eens kocht van een Belgische vluchteling wiens naam we niet hebben kunnen traceren en die na de Eerste Wereldoorlog in onze contreien zijn toevlucht en heil zocht.
In mijn achterkamertje tenslotte staat de oude, monumentale spiegelkast waarin eens ook mijn voorouders hun beeltenis aanschouwden.....

Schrijver: I. Broeckx, 16 juli 2015


Geplaatst in de categorie: emoties

5.0 met 1 stemmen 83Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
17 juli 2015
Waren die aquarellen van je opa niet toevallig van bv. Alfred Ost, Paul Joostens of Leon Spilliaert? Ik zou er nog maar eens dieper onderzoek naar doen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)