Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Gratie en/of gruwelijkheid?

Vanuit de hoge ramen van de Bibliotheek aan het Koningsplein in Tilburg heb je op zaterdagmorgen een panoramisch uitzicht over de marktkramen met hun vaalwitte zeilen aan je voeten. Uit de rijkdom van de aaneengeregen boeken die zich in kleurige rijen aandienen kan men een keuze maken en ik kies een werk over romaanse kunst waarin je op de glanzende bladzijden vele afbeeldingen aantreft van de zo serene, rustieke kerken, kathedralen en abdijkerken, die, in tegenstelling tot de "vlammende", haast "demonische" gotiek een zo rustieke indruk maken.

En zo herinner ik mij het kleine parochiekerkje uit mijn jeugd, dat zeker geen status heeft verworven op de lijst van het Werelderfgoed; het kerkje met de grijswitte, sereen aandoende pilaren waar we als kinderen méér de Eredienst hebben bijgewoond als ons lief was, waar de zwartgerokte priesters, paters en nonnen opdraafden, waar we te maken kregen met het "Mysterium Tremendum ac Fascinans" dat het misoffer onder hun regie moest worden, maar dat slechts matig boeide en zelfs afschuw en walging vermocht voort te brengen bij fantasierijke, gevoelige kinderen, die ongewild en willoos deze "opvoering" moesten bijwonen.
De tegenstelling "gratie vs. gruwelijkheid" fascineert mij hierbij - en misschien terecht - en ik gebruik bewust termen die allitereren; het gaat om het contrast tussen het serene, rustgevende van de romaanse bouwstijl en haar parafernalia en de "demonie" van de gotiek.....

Schrijver: I.Broeckx, 22 september 2015


Geplaatst in de categorie: religie

3.7 met 3 stemmen 111Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
23 september 2015
De uitbundige, gotische bouwkunst is toch niet satanisch te noemen, lieve Ineke, ook niet in tegenstelling tot de meer sobere, romaanse bouwstijl. Zelf hou ik erg van rococo en barok, mijn schrijfstijl is ook zo, breedvoerig en vol metaforen. Sobere stijlen associeer ik eerder met het starre, botte en houterige calvinisme, waar ik als kind enorme trauma's van heb opgelopen. Hoe meer variatie, hoe beter, wat mij betreft. Met anderhalf jaar benedictijns kloosterschap ben ik wel genezen van soberheid en stilte. Het heeft me tot twee keer toe bijna mijn leven gekost. Ik hou van bombastische kunst en de tot in de diepste poriën uitgebreide poëzie van Arthur Rimbaud. Volop en ten diepste jezelf uiten. Zonder gêne en beperkende, ingeprente vooroordelen. Hoop je aan het denken te zetten.
Naam:
An Terlouw
Datum:
22 september 2015
Reagerend op je titel, inderdaad is en een link tussen gratie en gruwelijkheid. Goed omschreven

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)