Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Een nette rok voor op kantoor

Met de handen, met de eens zo kleine, ongeschonden, tedere meisjeshanden, met de handen waarmee zij geschrobd en gedweild heeft, gestoft en gepoetst, met de handen waarmee zij meestal streelde en soms sloeg, met de oude handen waarop het patroon van de opgezwollen aderen zich aftekende als blauwachtig marmer op een renaissancistisch schilderij: met die handen werkte de moeder ijverig en nauwgezet aan de rok.

Haar dochter immers moest een nette en representatieve indruk maken op de schimmige, onduidelijke personen, die de moeder slechts van horen zeggen, uit de verhalen van de dochter, kende: meneer x van kantoor, mevrouw y van kantoor.

Een moeder vecht heldhaftig en als een leeuwin voor haar kinderen. Welke ook maar de onwaarschijnlijke of vergezochte opgaven zijn die zij op deze weg tegenkomt, welke ook de voorkeuren, idealen of ambities van haar kinderen zijn, al zijn deze absurd, onzinnig of zelfs misdadig.

Toen moeder op de leeftijd van 84 jaar kwam, stond haar dierbaarste en kostbaarste bezit, de dure elektrische naaimachine, werkeloos en doelloos ergens in een kast en de oude, lieve handen rustten stil, werkeloos en roerloos in haar schoot.

De nette rok met de keurige, loodrechte plooien en het hopeloos gedateerde Pepita-ruitje zal voor de dochter altijd een souvenir blijven van de allerliefste.

Schrijver: I.Broeckx, 6 november 2015


Geplaatst in de categorie: liefde

4.2 met 5 stemmen 193Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
7 november 2015
Ineke, prachtig neergezet en je stuurde me eventjes terug naar de pop- art tijd...alles zwart-wit..hartstikke mooi gedaan
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
7 november 2015
Geweldig hoe je van een simpele rok literatuur weet te maken.
Een hartenkreet die leest als een prozagedicht.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
6 november 2015
Dit is geen hartenkreet, maar een heus verhaal in de stijl van Willem Elschot.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)