Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Mijn erfenis: een longziekte?

Het huis en de praktijk van de arts liggen aan een stille straat, niet ver uit de buurt, op korte loopafstand en een wijnrode deur verschaft toegang tot de wachtkamer. In deze stille, vredige en vreedzame contreien is (nog) niets te merken van de grenzeloze verbijstering en hysterie die de wereld teisteren; de medische zorg is toegankelijk en volop beschikbaar en ook ik kan met mijn "longkwestie" terecht bij een moederlijke arts met een welhaast voorhistorisch aandoende borstpartij, als een Venusbeeld uit een oeroude cultuur, die eerlijk gezegd wel schrikt en achteroverslaat van de ontregeling waaraan ik ten prooi ben gevallen: ik kan bijna niet meer op mijn benen staan van de hoest en benauwdheid; de arts prikt in mijn vinger en duwt het felrode bloed naar buiten om een ontsteking te constateren waartegen het paardenmiddel "Prednison" wordt ingezet: en niet voor de eerste keer helaas.

De longafdeling van het Sint Elisabeth Ziekenhuis ken ik van vorige gelegenheden. Daar bevindt zich een chique, elegante, lichtgevende zuil met het minder aangename opschrift: "Longziekten". De longarts is een nog jonge vrouw. De stethoscoop draagt ze om de hals, als was het een paar vlechten, dat haar misschien als jong meisje gesierd heeft. "Hebt u weleens gerookt?" vraagt ze me.
En ik herinner me hoe de kamer altijd blauw stond van de rook, hoe zij die mijn hoeders en voorvechters waren, mijn beschermers en geliefden, hun grondeloze verdriet wegrookten; het verdriet om de zoon, om mijn broer, voorgoed ondergebracht in een inrichting, voorgoed verdwaasd, de weg kwijt, gestoord.
Mijn longziekte is de erfenis van hun grote verdriet.....
"Roken brengt u en degenen die meeroken grote schade toe".

Schrijver: I.Broeckx, 3 april 2016


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.0 met 1 stemmen 75Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 april 2016
In de vorige eeuw stond menige huiskamer en ontmoetingsplek vaak blauw mistig van de nicotinewolken. Dat meeroken ook longkanker kan veroorzaken, is inmiddels aardig doorgedrongen en dus zijn rokers niet alleen lange-termijn-suïcidaal, maar tevens moorddadig. Dat emoties/trauma's ook direct geuit kunnen worden, is nog veel te weinig onder de aandacht gekomen. Tabak kopen is minder pijnlijk, al kun je dat tegenwoordig financieel niet meer stellen. Toch blijft een onwetende hoeveelheid mensen hardnekkig doorroken en de tabaksindustrie en staatskassen spekken. Blijkbaar korten ze op groente en fruit, wat hen nog meer verzwakt. Naast alle gifstoffen, die ze om de zoveel tijd in hun volop vervuilde lichamen inhaleren/pompen, zijn gebitsproblemen eveneens een naar gevolg. Op den duur vallen alle tanden zwaarbevuild uit hun tandvleeskaken, terwijl tandvleesontstekingen en abcessen ook een bijeffect zijn. Rokers vergroten in ernstige mate hun kans op een hartaanval en vaatziekten. Er zit vaak veel verdriet, woede, minderwaardigheidscomplex, losergevoel en angst achter rookverslaving. Bewustwording van hun asociale wegrookgedrag is een begin. Ik wens je veel verse lucht in de vrije natuur toe. Of een door het ziekenfonds vergoede trip naar Davos. Hopelijk is je geurvermogen niet aangetast en kun je nog van zoete bloemengeuren genieten. Bij het beeld van je huisarts moest ik wel erg lachen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)