Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Voldoende is genoeg

Na tientallen jaren van intensief schilderen ben ik het opeens zat en ik stop. Halverwege een schilderij nog wel ook. Het is het eerste in al die jaren dat ik zelf aan de muur zou willen hebben en nu heb ik bereikt wat ik wou bereiken. Ik maak het niet af omdat het nog zoveel mogelijkheden in zich heeft en die wil ik bewaren. Afmaken betekent alle mogelijkheden verliezen met uitzondering van die ene. Bovendien staat er een voorraadje van goed twintig schilderijen en ook daarmee is het mooi geweest. Er mee leuren ga ik niet. Ten eerste zijn ze waarschijnlijk toch onverkoopbaar, ten tweede geef ik niets om geld. Ik heb voldoende om van te leven en dat is dus ook genoeg. Soms heb ik een heel klein beetje spijt dat ik zoveel schilderijen heb vernietigd, maar ach, bewaren was toch niet mogelijk geweest.

Hiermee zet ik niet alle creatieve activiteiten stop, want ik blijf mijn onleesbare gedichten schrijven en ga net als vroeger weer tekenen. Daarin heb ik een paar weken geleden een manier ontdekt die voor mij geheel nieuw is en waarin ik zeker weten honderden, zo niet duizenden tekeningen zou kunnen maken. Maar ook daarmee stop ik als het zat ben. Lekker tekenen dus, voorlopig met marker op krantenpapier en wat dat betreft overal maling aan hebben.

En het geeft mij grote voldoening dat ik deze nieuwe fase in mijn ontwikkeling met dit stukje kan bekrachtigen.

Schrijver: Jacob van Schaijk, 25 juni 2016


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.3 met 6 stemmen 3.424Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
3 juli 2016
Veel inzicht in het hele gebeuren Jacob,
maar vooral voldoening in en met je bezigheden.
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
29 juni 2016
Dank je wel, Ton. Dat is een uitstekende suggestie. Ik laat het schilderij onaf en ga er meerdere versies van schilderen.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
28 juni 2016
Ik herinner me dat Paul Cézanne op z'n minst twintig versies heeft geschilderd van de Montagne Sainte Victoire. Allemaal uiterst boeiende uitwerkingen van eenzelfde gegeven. Misschien een idee voor je onaffe schilderij? Het ontwikkelen van een groot aantal verschillende opties?
Ook kun je het voorbeeld van Schubert e.a. volgen met het niet voltooien van je Unvollendete..
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
26 juni 2016
Goed idee. Ik heb mijn voorraad werk nog niet gesigneerd, dus het zou ook kunnen.
Naam:
Mobar
Datum:
26 juni 2016
Ik heb 26 doeken met op de achterkant een verwijzing naar mijn verhalen, zonder mijn naamsvermelding naar de kringloopwinkel in Amsterdam Oost gebracht, zodat ze daar tegen een gering bedrag konden worden verkocht. Dat is gebeurd en ik ga er mee door totdat ik mijn beste werk overhoud. Tekenen doe ik ook graag, vooral bomen en gezichten.
Succes met deze nieuwe fase.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)