Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Vreselijke angst

Voor de oorlog woonde ik als kind in een gehucht in de kop van Noord-Holland. Het was een klein huisje tegen de duinen aan. Vader werkte bij een boer en moeder deed het huishouden en onderhield de moestuin. Elke dag hadden we verse groenten en fruit. Voor de winter deed ze groenten in wekflessen. Het leven was eenvoudig. Een radio hadden we niet en televisie bestond nog niet. Moeder kookte op het fornuis of op een petroleum toestel. Ook het brood bakte ze zelf, altijd tarwebrood van vers gemalen tarwe en dat rook lekker en smaakte heerlijk. Er stonden maar tien huizen in het gehucht en alle buren waren heel vriendelijk en hielpen elkaar. Ik en de kinderen van het gehucht gingen lopend naar school in Callantsoog en in de winter werd je met een bus gebracht.

Ik denk er vaak aan nu ik bejaard ben. Angst is er altijd wel bij mensen, vooral toen Hitler aan de macht kwam en er oorlog dreigde. Ik zie nog de Duitse soldaat staan bij de ingang van de duinen. De kinderen mochten er niet meer in. Mijn ouders en de buren hadden angst, dat ze het gehucht moesten verlaten. Wij gingen in Amsterdam wonen en het leven ging gewoon verder zonder veel angst, maar de ANGST van heden is anders en veel erger.

In een oorlog vechten legers tegen elkaar en worden ook wel burgers getroffen, maar nu is het oorlog tegen onschuldige vaders, moeders en kinderen op openbare plaatsen, waarbij door bommen veel mensen worden gedood of zwaar verminkt. Kort geleden werd ik getroffen door een zware longontsteking en een kennis vertelde, dat zij gebeden had en de Lieve Heer had gevraagd mij te genezen. Inderdaad knapte ik op en zij was er van overtuigd, dat haar gebed geholpen had. Nou stel ik de vraag waarom de Lieve Heer de ANGST die velen hebben niet kan veranderen in een vriendelijke wereld waar vrede is.

Schrijver: kees niesse, 28 juli 2016


Geplaatst in de categorie: geweld

5.0 met 1 stemmen 165Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)