Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Een "pelgrimage" naar Oudenbosch?/Errare humanum est

Het jaar 2012 eindigde met nog enkele grijze dagen waarop de atmosfeer mijn wanhoop leek te weerspiegelen om de "desertie" waartoe ik in staat was gebleken.
Het dorpje Oudenbosch is te bereiken via Dongen, Oosterhout, Breda, Teteringen, Etten-Leur en Hoeven; tevens voert een route daarheen via Gilze en Bavel.
Op een van bovengenoemde dagen zijn we met de BoodSchappenPlusBus daar in Oudenbosch de Basiliek gaan bezichtigen
Met iets in me zag ik uit naar wat de dag zou brengen, in weerwil van mijn schaamte om mijn "misstap"
Nadat we uiteindelijk een blauw bord met in prominente witte letters de naam "Oudenbosch" linksaf waren gevolgd, verscheen de koepel van de Basiliek, een replica van de St. Pieter te Rome, boven de huizen; maar eerst was het tijd voor koffie met appelgebak in een etablissement (Ergens achter in de ruimte, in het halfdonker het verlichte, groene vlak van een biljart; aan een tafeltje een vrouw en man in drukke conversatie)
Daarna: de Basiliek. We openden de brede toegangsdeur, bekroond door de daklijst die aangeeft in Romeinse letters dat de pontificale kerk is toegewijd aan de Heilige Barbara en Agatha. We werden "begroet" door orgelmuziek en massieve roodbruine marmeren pilaren Overigens beschouwden we een gewelfd plafond met vakverdeling en was de atmosfeer vervuld met wierookgeur. Meer vooraan in de kerk een baldakijn, rustend op geornamenteerde zuilen zoals in de St. Pieter; in de nissen grijswitte standbeelden, spaarzaam en spookachtig verlicht en helemaal vooraan een altaar, overdadig uitgerust met enorme standbeelden en kandelabers en mijn "misdaad" waarover ik die morgen nog mijmerde schijnt weg te vallen tegen het immense, tegen het verhevene dat hier tot uiting komt, schijnt te vervliegen en te vervluchtigen in de ruimte, zozeer te contrasteren met de gigantische misdadigheid in de wereld, dat zij geen "misdaad" meer is, tot minieme proporties is teruggebracht
Errare humanum est....
Moet ik, hoewel ik niet in een Opperwezen geloof, God danken voor de (geringe) schade en schande die ik heb aangericht?

Schrijver: I.Broeckx, 29 sep. 2016


Geplaatst in de categorie: religie

3,0 met 1 stemmen 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)