Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Zeer verlate herinnering aan de zomer van 2009/De T-parade: Het Spektakel der Verbroedering?

De smorende hitte legde zich als een verstikkende, broeierige deken over de stad op de dag van de T-Parade. Willem II droeg een roze sjerp over de rechterschouder, die elegant langs zijn bronzen, krijgshaftige gestalte neerhing tot op zijn voeten.
Toen we op De Heuvel aankwamen zette juist een fanfare-orkest in met enkele nummers ("Country road, take me home") en de muziek, afkomstig van de schallende, goudkleurige trompetten, de tuba's, de saxofoons en de drums, drong door tot in mijn wezen, vond weerklank in mijn hart en zij joeg de tranen naar mijn ogen, eveneens tranen om zoveel vuur en bravoure van mijn arme, geliefde stadgenoten, die ook hun partij meeblazen in het grote, massale orkest van de mensheid.....

De mensen verzamelden zich gaandeweg op het plein vóór de grote, jaarlijkse festiviteit begon. Oude bekenden groetten elkaar, schudden elkaar vriendschappelijk de hand en mannen deelden de vrouwen elegante kusjes uit. Vanaf de hoge balkons van de flats keken verschillende mensen belangstellend en verwachtingsvol neer op het plein en op de straat, waar zich een en ander zou gaan afspelen.

Dan begint het eigenlijke feest. De kleurige wagens, die verdacht veel gelijkenis vertonen met carnavalswagens, zetten zich in beweging en trekken voorbij aan de verbaasde ogen van de toeschouwers op de terrassen, de balkons en langs de kant van de weg.

Een fragiele Venezolaanse schoonheid glimlacht onvermoeibaar vanaf een voorbijrijdende auto en beweegt de heupen heen en weer in een wilde dans.

"Woude gij 't betoale?" vraagt een Tilburgse meneer aan zijn gezelschap op "mijn terrasje" in de schaduw. De jonge serveerster toont haar jonge beroepsglimlach bij het opdienen van de drankjes, terwijl confetti in mijn richting waait.

De wagens vertegenwoordigen de nationaliteiten die Tilburg huisvest. De blauwe vlag van Curaçao met haar gele sterren begeleidt een gezelschap van heftig trommelende Arubanen en Antillianen.

Duiven zwermen over het plein, zoeken een plaatsje in het roosvenster van de kerk en vliegen later weer op, onbegrijpend, onwetend, maar misschien intussen onverschillig ten aanzien van menselijke gebeurlijkheden.

Als de gouden Romeinse cijfers en wijzers van de klok op de gevel van de Heuvelse Kerk het tijdstip van drie uur aangeven en de torenklok enkele galmende slagen ten beste geeft, loopt het feest ten einde.

Ik geniet nog van een ijskoude Spa-rood. Het plein is nog overvol. De verbroedering is voor een moment tot stand gekomen......

Schrijver: I. Broeckx, 24 november 2016


Geplaatst in de categorie: film

4.0 met 2 stemmen 4.656Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)