Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Een avond in het teken van dwergplaneet Pluto

In het restaurant wachtte ik de gebeurtenissen van die avond af bij een kop koffie verkeerd, gezeten aan het raam, dat uitzicht bood op de Spoorlaan die voor mijn ogen uitgestrekt lag als een boulevard waarop passanten hun weg zochten onder de vallende avond die zich al indigoblauw aftekende.

We zouden naar een lezing gaan over de planeet Pluto in het Natuurmuseum Brabant.

Twee stoere en aantrekkelijke heren, die mijn blikken tot zich trokken, een roodgeblokte theedoek elegant over de schouder geslagen, bevolkten de keuken van dit etablissement. Op deze 14e februari sierde bovendien een opgewekte en eufemistische tekst in felrode letters, als een guirlande: "Be my Valentine" de eetgelegenheid waar men bij wijze van speciale aanbieding ook koffie of thee met een warme Apfelstrüdel en vanillesaus kon verkrijgen.
Zoals ik waarnam haastten velen zich naar het station of keerden hiervan terug om even te ontspannen met een maaltijd of drankje.

Ik haastte mij nu naar het Natuurmuseum waar mijn trouwe metgezellin al op mij wachtte voor de lezing.

De theaterzaal is druk bevolkt deze avond, voornamelijk met heren en de spreker overziet, anticiperend, zijn publiek.
Het zal vanavond gaan over de dwergplaneet Pluto, ontdekt in 1930 en recentelijk door het ongelooflijke, indrukwekkende genie van de NASA verder in kaart gebracht.

Men heeft haar en haar maan Charon op voor mij aandoenlijke wijze een naam gegeven, ontleend aan de Griekse mythologie, alsof de hemel niet van alle mensen is en niet slechts van de West-Europeanen of Amerikanen.

Spannende beelden worden deze avond vertoond van Pluto's bassins, landschappen, ijsvlakten, bergen, kraters, canyons en vulkanen, maar kan zij de schoonheid van onze andere metgezellen in het oneindige heelal, van de grote planeten Jupiter, Saturnus, Mars en Venus evenaren?

Op 2 oktober 2016 heeft de Hubble telescoop ons haar laatste beelden verstrekt. Nu is het wachten op meer data omtrent de kleine planeet Pluto, die tot in der eeuwigheid en tot lang na onze korte levensspanne rond zal wentelen in de oneindige verlatenheid van de kosmos......

Schrijver: I.Broeckx, 16 februari 2017


Geplaatst in de categorie: wetenschap

4.0 met 1 stemmen 71Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 februari 2017
Ik heb een groot respect voor het feit dat jij op jouw leeftijd nog steeds zulke interessante uitstapjes onderneemt. En inderdaad, gezien de planetenwereld en de kosmos zijn wij maar dwaas krakelende, dwarrelende pluisjes.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)