Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Kersenpitten spugen

De titel zegt alles en meteen ook niks, want iedereen kent kersen, en mits ze niet uit een potje komen, ze vers in een bakje gegeten kunnen worden, kun je, ook al: mits, je verlagen tot kersenpitten spugen. Tja, als je ergens zit, waar dat niet uitmaakt en je niemand belaagt met die pitten, is er nog geen man overboord.

Nou is er natuurlijk geen man overboord, maar bij wijze van spreken in dit geval een beetje wel! Het was kersentijd en dus ook op het pand waar ik werkte. Samen met collega's maakten we 's avonds de kantoren schoon. In de tijd dat er op ieder bureau nog een (volle vaak) asbak stond, het personeel naar huis was, dan begonnen wij!

We liepen er met zijn viertjes, het pand drie verdiepingen hoog en ach, je kwam rare dingen tegen hoor. Zo kwam een collega met een wit gezicht naar beneden, vroeg me of hij nou echt alles op moest ruimen wat men daar achtergelaten had en ik ging met hem mee...

Boven aangekomen liepen we naar een kamer waar acht bureaus stonden, even zoveel stoelen, met ook net zoveel prullenbakken, jazeker. Alleen waren die bakken niet gebruikt voor datgene wat op de vloer lag: kersenpitten! Men had daar met een man en vrouw of zes een wedstrijd gehouden "wie het verste pitten kon spugen" en waren, toen de wedstrijd afgelopen was, naar de gang gelopen om hun jas aan te trekken en naar huis te gaan!

Ik keek mijn collega eens aan, wetend dat de twee dagen ervoor de complete afdeling was gestofzuigd en zei: als je klaar bent met je gewone werk, zet dan voor deze mensen de stofzuiger klaar, dan kunnen ze morgen zelf de stofzuiger ter hand nemen, want tja: puinhoop mag je maken, maar laat niet als dank de zooi voor een ander liggen...toch?

Ik draaide me om en collega ging aan het werk, bureaus, prullenbakken, asbakken, toiletten, alles werd schoon gemaakt, en voor de kleine dingetjes werd een rolveger gebruikt, die zie je tegenwoordig niet meer, maar dat was een soort snoerloze stofzuiger voor kleine oppervlaktes waar je net de stofzuiger niet voor nodig had....

Halverwege eventjes een koffiepauze en daarna afmaken wat nog gedaan moest worden. Twee en een half uur waren we bezig en tien minuten voor dat we klaar waren, ging ik naar boven, zag een twijfelende collega en nam het heft in handen door te zeggen: doe jij dit thuis? Nee, zei hij en aangezien ik dat ook niet deed, pakten we de stofzuiger en zetten hem midden in het kantoor neer!

Hij stond daar prima! En we gingen naar huis. De volgende dag ging de telefoon, ik nam op en mijn baas belde, waarom ik dat kantoor niet gezogen had? Ik vroeg: ben je er wezen kijken? Nee, dat waren ze niet en ik stelde dus voor om eerst maar eens poolshoogte te gaan nemen!

Tot ik die avond bij het pand was aangekomen, was de baas er ook en sommeerde: er moet daar worden gestofzuigd. Ik zei: nou door wie dat gebeurt kan me niet schelen, maar ik weiger die troep op te ruimen en A. (collega) doet het ook niet! Dus als er opgeruimd moet worden, dan stel ik voor dat je dat kleutergedrag gaat honoreren en zelf de troep op gaat ruimen!

Uiteindelijk heeft inderdaad de baas de zooi opgeruimd, er lagen minstens tweehonderd pitten hè! En weet je, als er een jarige was en men pakte de inhoud van de perforator om dit te vieren, dan was dit heel gewoon, want: dan lag er een briefje met daarop geschreven dat Jaap jarig was en of we het niet erg vonden dat......nee maar dat was heel wat anders, dit was asociaal gedrag en ik weigerde pertinent.

Er zijn nooit meer kersenpitten op de vloer aangetroffen!

Schrijver: An Terlouw, 7 april 2017


Geplaatst in de categorie: psychologie

5.0 met 1 stemmen 85Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)