Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Waarom?

Al heel jong komt uit een klein mondje het woord: waarom? Als er b.v.iets niet mag- of als er juist iets wel gedaan moet worden. Waarom is bij uitstek het woord, wat 't meest gebruikt wordt. Genoegen nemen met een antwoord als: daarom, is bijna een onvergefelijkheid. Dat mag niet!

Bij het wat ouder worden, is de standaard vraag: als bijvoorbeeld afgedroogd moet worden: waarom: nou, omdat het niet vanzelf droog wordt misschien? Bij het opruimen, wat een normaal gebeuren zou moeten zijn: wederom de vraag: waarom? Nou, omdat het misschien niet vanzelf de kast inkruipt?

Bij de afspraakjes op een bepaald tijdstip thuis zijn, wederom de vraag: waarom? Nou gewoon, omdat ik niet de hele nacht op wil zitten en de nacht is om te slapen? En dan: dan zijn ze het huis uit wonen op zichzelf, allemaal geweldig!

Als we er heen gaan, is het stopwoordje van de kleinkinderen: waarom? En laat ik nou dezelfde antwoorden horen, als die ik ze voorhield toen ze zelf klein waren? Ik geloof: dat de opvoeding, zonder bijsluiter of gebruiksaanwijzing, toch zijn vruchten heeft afgeworpen!

Schrijver: An Terlouw, 15 juni 2017


Geplaatst in de categorie: kinderen

5.0 met 1 stemmen 65Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)