Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Oedeem-spullen

Zo langzaamaan is het wel duidelijk dat, als je te grazen wordt genomen door het sluipende monster kanker, je er met een aantal simpele operaties niet bent! Nou wil ik absoluut niet denigrerend overkomen als het gaat om operaties, maar als je het logisch gaat bekijken is (althans in mijn geval) een operatie peanuts. En ik kreeg er vijf, waarvan de laatste meteen een amputatie was, dus mag je stellen dat ik weet, waar ik het over heb!

Natuurlijk is het geen feestje om het mes in je te laten zetten, maar er zijn echt ergere dingen, dat is zo zeker als twee keer twee vier is! Als men, bij een borstamputatie, weer lympheklieren verwijdert, is duidelijk dat je daarna pas goed de klos bent, dat is mijn mening. Je hebt levenslang en dat is niet gelogen! Of je nou 20, 30 of 50, 60 bent: je bent de klos, want klieren worden niet teruggezet, dat kan helemaal niet en dus krijg je een probleem met de vochtafvoer!

Ofwel: zweet! En dan komen alle producten om de hoek, die je moet gebruiken om het vocht te reguleren, nee, er wordt geen kraantje in je geschroefd, maar je wordt in een soort van Michelin-bepakking gehesen, wat je armen betreft dan, voor het borstgedeelte is een zogenaamd druk-hemd, met twee openingen, ofwel zakjes waar eventueel een prothese in kan. Wel handig!

Maar strak ook! Ik zit dus overdag in een bepakking die ervoor zorgt, dat ik niet van die ballon-armen krijg, dat is dan wel weer prettig, maar weet je: het is niet voor even, het is niet: even de OK in, even een operatie en klaar is Kees, of in dit geval An, neen, dit is gewoon voor de rest van je leven! En ik zeg je, in combinatie met de medicatie die ik slikken moet, om te voorkomen dat de kanker de kop weer opsteekt, dat het zo langzaamaan geen feestje meer is!

Begrijp me niet verkeerd, het gaat niet alleen om mij, het gaat om al die andere stoere vrouwen net zo goed, die je zullen zeggen wanneer je vraagt: hoe gaat het nou...oh goed hoor, bij die lichting zit ik ook, maar in ons achterhoofd hangt dat pokke-duiveltje, waar we dus nooit meer vanaf komen! Nee, zielig zijn we niet, maar begrip zou wel mogen en dan niet meteen over iets anders praten, want weet je: die rotziekte ligt op de loer en kan iedereen treffen!

Schrijver: An Terlouw, 30 juni 2017


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.0 met 2 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)