Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Zoektocht 5

Van Christus tot Marx van Marx tot Christus
Leonhard Ragaz

Dit boek kwam ik op het spoor. De titel zette mij aan het denken over de huidige tijd. Het socialisme heeft het moeilijk, het rode hart in Nederland heeft veel kiezers verloren.
Maar is het niet een herhaling van bewegingen die er al geweest zijn in de geschiedenis.
Dit boek wordt door de dichteres Henriette Roland Holst gelezen naar jarenlange inzet voor de socialistische partij. Zij gaat aan het einde van de jaren twintig terug naar haar christelijke wortels aan de hand van dit boek. Zij zegt alle menselijke kracht eindigt in ontaarding wanneer zij niet voortdurend vernieuwd en gereinigd wordt in de krachtbronnen van het eeuwige.

Dit heeft het socialisme in zijn huidige in zekere zin al half overwonnen fase vergeten. En dit moet het huidige socialisme zich weet te binnen brengen. Het religieus socialisme bestaat nog steeds in Nederland maar men wil er geen duidelijk smoel aan geven.

Schrijver: deborah, 15 april 2018


Geplaatst in de categorie: politiek

2.0 met 1 stemmen 792Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
16 april 2018
Henriette was echt een socialiste in hart en nieren, net als Herman Gorter, en beider werk heb ik met veel interesse gelezen. Je hebt gelijk, het socialisme zit in slecht weer en er moet nodig weer een nieuwe P.J. Troelstra opstaan! Socialisme en christendom is onlosmakelijk verbonden met elkaar. Maar binnen zogenaamde christelijke, politieke partijen als de SGP, de CU en het CDA heerst veel hypocrisie en ondertussen volop kapitalistisch en egoïstisch bezig zijn. Ze zijn in feite meer rechts dan links. 'De krachtbronnen van het eeuwige', wat is dat? Het is je ziel, geest en hart open stellen voor de Invloed van het Godenrijk en de engelen en feeën. Goede kabouters om mijn part. In wezen zijn we allemaal Een. Met iedereen en alles verbonden. Met name met de aardse natuur en de dierenvariatie, wat we door onze op hol geslagen nepcultuur grotendeels verbroken hebben, wat ons geestelijk ziek maakt en doet stagneren. 'Terug naar de natuur!', is een slogan, die tegenwoordig extra harde noodzaak is. Zoek het niet buiten jezelf, Deborah, maar alsmaar dieper in jezelf, want daar ligt de ware oplossing. Wees maar helemaal wie je graag wilt zijn en integreer het religieus socialisme totaal in jezelf, zodat je als een open haard jouw warmte kunt uitstralen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)