Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Doodstraf voor verkrachte tiener

Wie denkt dat de titel gaat over de straf voor de dader, heeft het mis. In Sudan is een verkrachte tiener veroordeeld tot de doodstraf omdat ze zich had verdedigd en haar verkrachter daarbij om het leven kwam.

De hiernavolgende tekst is overgenomen van de site van Amnesty (nieuwsberichten, 11 mei 2018). Er moet snel actie worden ondernomen om deze wrede veroordeling ongedaan te krijgen. Zie de bijgevoegde link.

--- --- ---

Noura Hussein Hamad werd door haar vader gedwongen met Abdulrahman Mohamed Hammad te trouwen toen ze 16 jaar oud was. De Sudanese wet staat het toe dat kinderen vanaf hun tiende jaar mogen trouwen.

Nadat het huwelijkscontract was getekend, werd Hussein gedwongen bij haar echtgenoot te gaan wonen. Toen ze seks met haar man weigerde, nodigde hij twee broers en een neef uit om hem te helpen haar te verkrachten. Toen Hammad haar de volgde ochtend opnieuw wilde verkrachten, vluchtte de vrouw naar de keuken, pakte daar een mes en stak haar man tijdens een gevecht dood.

Houra Hussein vluchtte daarop naar haar ouderlijk huis, waar haar vader haar naar de politie bracht. Een medisch onderzoek bevestigde dat er een gevecht tussen Hussein en haar man had plaatsgevonden.

---

Tekst van de Engelse Amnesty Website, met aanvullende details:

The story starts when Noura Hussein was just 16, and was married against her will. Her father and new husband signed a marriage contract, then when Noura finished high school in April 2017, she was forced to move into his home.

The first time Noura’s new husband raped her, he got his two brothers and a male cousins to pin her down while he did it. She'd been unwilling to consummate a marriage that she never wanted - so he forced her to. The next morning, he tried to rape Noura again - but she managed to escape to the kitchen, where she grabbed a knife. In the ensuing scuffle, he sustained fatal knife wounds.

When Noura went straight to her family and told them what had happened, her father turned her into the police and her entire family then disowned her.

The courts are saying Noura is guilty of intentional murder - even though she was defending herself from being raped by a man she was forced to marry when she was just a young teenager.

(einde Engelse tekst)

---

Noura Hussein zit sinds mei 2017 vast. Tijdens de rechtszaak in juli 2017 paste de rechter een achterhaalde wet toe waarin verkrachting binnen het huwelijk niet strafbaar is gesteld. Op 29 april 2018 werd het doodvonnis tegen Hussein uitgesproken.

‘Noura Hussein wilde leraar worden, maar werd gedwongen met een gewelddadige man te trouwen die haar bruut verkrachtte’ zegt Seif Magano, Amnesty’s plaatsvervangend directeur Oost-Afrika. ‘Nu is ze ter dood veroordeeld door een rechtbank die weigert te erkennen dat verkrachting binnen het huwelijk voorkomt. De doodstraf is een onmenselijke straf. Door deze straf op te leggen aan een slachtoffer van verkrachting ontkennen de autoriteiten het geweld dat de vrouw is aangedaan. Het vonnis moet worden ingetrokken en Noura Hussein moet een nieuw proces krijgen waarbij rekening gehouden moet worden met wat haar is overkomen.’

Amnesty International is tegen de doodstraf, altijd en overal. De doodstraf is een wrede, onmenselijke en vernederende straf en is een schending van het recht op leven dat is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

(einde tekst Amnesty)

--- --- ---

Het is nog maar sinds 1991 dat ook in Nederland verkrachting binnen het huwelijk strafbaar is gesteld. Uit bovenstaande blijkt wel hoe belangrijk dat is.

Uit de tekst van Amnesty maak ik op dat ook in Sudan inmiddels verkrachting binnen het huwelijk strafbaar is gesteld, en dat de rechter dus zelfs op basis van de meest recente wetgeving van het land verkeerd heeft geoordeeld.

Dat betekent dat er een kans ligt voor Noura om een nieuw proces te krijgen waarbij de rechter kan besluiten tot ontslag van rechtsvervolging wegens noodweer.

Ik roep de lezers van deze site op om de actie van Amnesty te ondersteunen. Tekenen kan op onderstaande link.


Zie ook: https://secure.amnesty.nl/spoedactie_noura

Schrijver: Gabriëla Mommers, 17 mei 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 6 stemmen 201Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
4 juni 2018
Mooi gezegd en samengevat Ton!
Naam:
Ton Hettema
Datum:
19 mei 2018
De dwangmatige groepspsychologie van 'primitieve' gemeenschappen en de psycho-emotionele bewustzijnsvernauwing waaraan hele bevolkingsgroepen zijn onderworpen, blijkt uit de actie van de vader die zijn eigen dochter helpt veroordelen en mogelijk vermoorden. Ik denk dat de mensheid door een enorm pijnlijke pubertijd aan het gaan is, waarbij de emancipatoire uitdaging is: om te schakelen van een passief, blind absorberend en gehoorzamend kuddebrein naar een genererend, zelfstandig initiërend, persoonlijk denkvermogen..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)