Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Gebouwen die de eeuwen overbrugden.....

Het is de kerk in Oirschot die vanaf de snelweg al zichtbaar is en die in de verte haar toren verheft boven het herfstachtige landschap, die we vandaag gaan bezichtigen.

Een gids met een pet op de warrige krullen zal zijn eruditie tentoonspreiden en ons overrompelen met een lawine van feitenmateriaal, maar op de een of andere manier zal het erop lijken of het dorp Oirschot is blijven rusten in een welhaast middeleeuwse sluimer met zijn raadhuis, zijn Boterkerkje en zijn grote kerk en we krijgen zelfs een inkijkje in het cachot, alsof het nog altijd 1500 is en de eeuwen die daarop volgden geen overrompelende vooruitgang hebben gebracht.

In de grote kerk maken de wandvullende plaquettes en de overige parafernalia een welhaast demonische indruk, getuigen als zij zijn van een achterlijkheid, die toch door de Verlichting ruimschoots achterhaald zou moeten zijn, terwijl er ook opschriften zijn, gesteld in de elegante en welluidende Latijnse taal met haar onverbiddelijke grammaticale structuur.

Merkwaardig dat men hier nog altijd een boekenkist aantreft die meer dan vijf eeuwen geleden de studieboeken bevatte van de scholieren van de Latijnse school.

Zo raasde de ongenadige dan wel genadige tijd voort en overbrugden onverwoestbare stenen gewelven en pilaren de eeuwen.....

Schrijver: I.Broeckx, 3 november 2019


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 626Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)