Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Alarmbellen

Vandaag stemmen we voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. En oh, wat zijn er weer veel zwevende kiezers.
Ik ben al sinds 22 november 2006 uit gezweefd. Ik stem op de ‘PvdD’, de Partij voor de Dieren.
Nee!! Het zijn niet uitsluitend de dieren waar deze partij zich om bekommert! Het gaat de partij om de hele aarde en daarmee dus ook om ons.

De aarde luidt al decennialang de noodklok.
De wereldbevolking is de 8 miljard voorbij. Aan het begin van de achttiende eeuw telde de wereldbevolking nog slechts 1 miljard mensen en in oktober 2011 passeerden we de grens van 7 miljard.
De Verenigde Naties verwachten dat er tegen 2030 zo’n 8,5 miljard mensen zijn en rond 2100 mogelijk meer dan 11 miljard.
Toch is niet de overbevolking het grootste probleem. Een veel groter probleem is de overconsumptie.
Als we met z’n allen meer gezonde en plantaardige voeding gaan eten, ons voedselverlies halveren, meer afval recyclen en onze landbouwpraktijken verbeteren, kunnen we rond 2050 zo’n 10 miljard mensen duurzaam voeden. De uitstoot van broeikasgassen als gevolg van onze voedselproductie zou zo met meer dan de helft kunnen worden verminderd.

De aarde stuurt ons keer op keer waarschuwingen. Er zijn overstromingen, misoogsten door droogte of wateroverlast, orkanen, bosbranden, Q-koorts, varkenspest, vogelgriep, gekkekoeienziekte, corona, smeltende ijskappen …
We horen het gebeier van de noodklokken wel, maar veruit het grootste deel van de mensen in de landen, die het meest verantwoordelijk zijn voor de ellende, leven op de oude voet door. Ze consumeren zich een slag in de rondte, vliegen de hele wereld rond, eten vlees en zuivel, rijden in enorme auto’s, stoken houtkachels, wonen in enorme vrijstaande huizen.
De data laten weinig ruimte voor twijfel: de rijkste 1 miljard van de wereldbevolking is verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle CO2-uitstoot. Zeven landen - de VS, China, Rusland, Brazilië, India, Duitsland en Engeland - hebben tussen 1906 en 2005 meer dan 60 procent van alle broeikasgassen uitgestoten.
Oxfam heeft berekend dat de helft van de wereldbevolking - de onderste 3,5 miljard - even rijk is als de 85 rijkste multimiljardairs.
De armste 50 procent heeft evenveel als de rijkste 0,000001 procent.
Zonder omslag in mentaliteit gaan we het als soort niet redden.
Als we ons doof en blind blijven houden voor alle alarmsignalen, zal de aarde zelf het evenwicht herstellen. Op brute wijze.

Ons gedrag doet me denken aan een mooi verhaal, dat ik ooit ergens las. Ik heb het terug kunnen vinden op internet en neem het hieronder integraal over. In plaats van dat wij ons verlaten op God, geloven we dat de techniek ons zal redden.


Waar wacht je nog op

Een oude man zat op het dak van zijn huis omdat een overstroming zijn dorp onder water had gezet. Het water was tot aan het dak gestegen, toen er een reddingsploeg in een roeiboot aankwam. Ze probeerden met veel moeite bij hem te komen en toen dat tenslotte lukte riepen ze: "Kom op, spring in de boot!"
En hij zei: "Nee, nee! Ik heb gebeden en God zal me redden." Het water steeg hoger en de oude man klom steeds hoger het dak op. Het water stroomde woest om het huis heen en een grote sloep van de brandweer slaagde er uiteindelijk nog in om bij het huis van de oude man te komen. Weer smeekten ze hem om in de boot te springen en zichzelf te redden.
Weer zei hij: "Nee, nee, nee. God zal me redden! Ik bid dat God me redt!" Op het laatst was het water hem letterlijk tot de lippen gestegen, alleen zijn hoofd stak nog boven de golven uit.
Toen kwam er een helikopter. Die ging vlak boven hem hangen en ze riepen: "Kom op, dit is je laatste kans! Kom erin!" Maar toch zei hij: "Nee, nee, nee... God zal me redden!"
Tenslotte verdween zijn hoofd onder water en hij verdronk. Toen hij in de hemel kwam klaagde hij tegen God: "God, waarom heeft u niet geprobeerd mij te redden?" God bleef rustig en zei tegen hem: "Ik heb een roeiboot gestuurd, een sloep en een helikopter. Maar je hebt er niets mee gedaan. Heb je niet geleerd om de zintuigen en je verstand die ik je gegeven heb te gebruiken?"

(www.inspirerendeverhalen.nl)

Schrijver: Jan Schuuring, 15 maart 2023


Geplaatst in de categorie: politiek

5.0 met 2 stemmen 170Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)