A promise we will keep
dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
6 Diplomaten moeten soms in het openbaar onderhandelen en dan zeggen ze de gekste dingen. Begin jaren zestig dreigde Nederland in oorlog te raken. Weinig Nederlanders weten het. We hadden de Karel Doorman, ons enige vliegkampschip, samen met een groot deel van onze vloot paraat. Het leger was op zijn qui vive en er is daadwerkelijk gevochten. Een marineschip van de vijand is gezonken. Of de luchtmacht er bij ook was, waag ik te betwijfelen, want het was allemaal wel erg ver weg van huis.
Met welk…
Dunne vrucht
column
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
19 De eerste twee appels zijn van de boom gevallen. Het is vandaag de tweede dag van de zomervakantie; ik vind dat vroeg.
De Digitale Alweter suggereerde enkele mogelijke oorzaken, een ervan wekte mijn nieuwsgierigheid: vruchtverdunning.
Ik las verder.
Kort samengevat kwam het grosso modo neer op natuurlijke selectie, waarbij een of meerdere zwakke elementen geofferd worden om de soort in stand te houden. Hier: de boom beschermt zichzelf en de andere vruchten door er enkele te laten vallen, in…
Voorgoed mal in Málaga
beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
20 (voor Jane Bowles (1917 - 1973))
Jij bent geboren als Jane Sydney Auer op 22 februari 1917 in New York City. Jouw Joodse ouders waren Sydney Auer en Claire Stajer. Vanaf jouw geboorte had jij een slechte knie. Jij bent in Woodmere opgegroeid. Als tiener viel jij van een paard en brak jij jouw knie. Er volgde een knieoperatie en daarna kreeg jij tuberculeuze artritis. Jij ging met jouw moeder naar Zwitserland om behandeld te worden. Daar ging jij ook naar een kostschool. Verder ging jij naar de…
Herinnering aan de opvoering van de moderne opera, getiteld "The Astronaut"
hartenkreet
3.5 met 2 stemmen
26 In dat lang vergeten jaar, toen ik sinds enige tijd de brugklas bezocht, trad ik eveneens voor het eerst aan onder de hoge coulissen van de plaatselijke schouwburg die een formidabele, onuitwisbare indruk maakten op het twaalfjarige kind dat ik nog was.
De opvoering van de moderne opera, getiteld "The Astronaut" zou gaan plaatsvinden en wij, scholieren, zouden zingen in het koor.
Onze leraar zou prominent op de voorgrond een bijbehorende tekst voordragen en inderdaad zie je op de desbetreffende…
autobiografie
4.3 met 3 stemmen
61 'Je 'peepee' eraf hakken, maakt je nog geen vrouw, maar dit wel. ' Het was de opmerking van rockzangeres Anouk eerder dat jaar geweest die Bjarne deed walgen. Wat wist deze rockbitch over transpersonen? En waar kwam die haat plotseling vandaan? Anouk de zangeres, die Bjarne ooit zo hoog had zitten, was eerder dat jaar van haar voetstuk gevallen in de gedachten van Bjarne die de mooiste trans vrouw ter wereld had gekend in de persoon van Emma Petronella. De transvrouw waarmee hij vierenveertig…
Ben 13. Nul in het kwadraat
verhaal
2.0 met 1 stemmen
36 Wiskundige talenten onder u weten dat vermenigvuldigen in deze som nooit lukt. Symbolisch voor de rare snoeshaan in deel Ben 1 tot Ben 100+. Honderd plus; schrik niet… het overgrote gedeelte van deze afleveringen bestaat uit alleen maar een titel. De hoofdstukken kunnen trouwens los van elkaar worden genuttigd. De toevallig hier verdwaalde lezer die zich afvraagt wie in hemelsnaam Ben is, treft zelfs een soort minibiografie aan in Ben 4 en Ben 5.
Gewoonlijk worden helden in vlammende…
Laat Yesilgöz maar vertrekken
bewering
5.0 met 5 stemmen
81 Het wordt de hoogste tijd dat de VVD een nieuwe voorman of voorvrouw kiest.
Yesilgöz heeft de afgelopen jaren getoond dat zij niet het vermogen heeft soepel en succesvol met andere politici en met het grote publiek om te gaan.
Zij is ook - wat mij betreft - hoofdverantwoordelijk voor de vorming en de samenstelling van het kabinet Schoof I dat nog geen deuk in een pak vla heeft kunnen schoppen.
Vaak geeft ze antwoorden die diepgang missen en op dezelfde - nogal monotone - wijze worden herhaald…
Laatste nieuws:
Philip Dröge wint de Taalboekenprijs 2024 met De Tawl.
Hoe de Nederlandse taal (bijna) Amerika veroverde, ‘een journalistiek geschiedenisboek dat je meesleept als een roadmovie’!
De jury:
‘De schrijver neemt je mee op zijn zoektocht (op de fiets, naar goed Hollandse gewoonte) naar de sporen die het Nederlands in Amerika heeft nagelaten sinds onze taal daar in de zeventiende eeuw werd geïntroduceerd door Nederlandse en Vlaamse kolonisten. Toen “Nieuw Nederland” later verkocht werd aan de Engelsen, begon de neergang van “de Tawl” (zoals de plaatselijke variant van het Nederlands genoemd werd) — een proces met een onvermijdelijke afloop, dat toch nog tot in de twintigste eeuw geduurd heeft. Pas in 1962 werd met het overlijden van de laatste spreker de taal definitief tot zwijgen gebracht.
De jury prijst het boek om zijn originaliteit en om en de lichtvoetige toon. Het leest als “een journalistiek geschiedenis-boek dat je meesleept als een roadmovie” — het verhaal van een man op een fiets op zoek naar een taal. Het is geschreven door een rasverteller, die het verslag van zijn zoektocht doorspekt met verrassende taalweetjes. Hij brengt taalkundige inzichten op een prettige manier voor het voetlicht, terwijl de rode draad – hoe het Nederlands zich handhaafde en ten slotte toch verdween – de lezer tot het eind toe meevoert.
Redactie, 06-10-2024
Schrijfwedstrijd de Raadselige Roos van Literair Café Venray
De 32ste editie van de Raadselige Roos, de schrijfwedstrijd voor amateur-schrijvers uit Nederland en Vlaanderen van Literair Café Venray is van start gegaan. Wij nodigen iedereen, die van schrijven houdt, uit (weer) deel te nemen.
Dit kan door een verhaal in te sturen vóór 1 januari 2025.
Het thema voor deze editie is ‘stromen’ en is verplicht voor alle inzendingen.
De schrijfwedstrijd de Raadselige Roos is bedoeld voor iedereen, die graag een prozaverhaal wil schrijven en biedt de deelnemers een podium om hun literaire werk door een deskundige jury te laten beoordelen en met dat van andere schrijvers te vergelijken.
Het ‘Reglement Raadselige Roos 2024-2025’ vindt u op: www.literaircafevenray.nl, onder webpagina ‘Raadselige Roos’.
De spelregels in het kort: uw verhaal bestaat uit minimaal 500 tot maximaal 1500 woorden. Het mag niet eerder gepubliceerd zijn en moet in het Nederlands geschreven zijn. De inzendingen kunnen uitsluitend volgens de spelregels en per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl
Evenals in de voorgaande jaren verschijnen de werken van de winnaars van de Vakjury Proza evenals die van de Publieksjury samen met die van alle genomineerden in de bundel Raadselige Roos 2024-2025.
Naast de bundel, die alle deelnemers krijgen, ontvangen de 1ste prijswinnaars een mooie trofee, een juryrapport en boekenbon, de 2e en 3e prijswinnaars een juryrapport, een boekenbon en natuurlijk alle winnaars de traditionele bos Roojse Rozen.
De bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking zal plaatsvinden op zondag 6 april 2025 in Hotel Asteria in Venray.
Heeft u nog vragen, bel dan: 06-18938556 of mail uw vragen naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl Raadselige Roos, 27-09-2024
KAIROS van JENNY ERPENBECK heeft de INTERNATIONAL BOOKER PRIZE 2024 gewonnen. Daarmee wint de auteur, samen met vertaler Michael Hofmann, een geldbedrag van 50.000 Britse pond, dat wordt verdeeld.
De International Booker Prize wordt uitgereikt aan de beste roman of de beste korteverhalenbundel die vertaald is naar het Engels en gepubliceerd is in het Verenigd Koninkrijk en/of Ierland. De jury die dit jaar Kairos verkoos bestond uit William Kentridge, Natalie Diaz, Eleanor Wachtel, Aaron Robertson en Romesh Gunesekera.
De andere genomineerde boeken waren:
Not a River – Selva Almada, vertaald door Annie McDermott
The Details – Ia Genberg, vertaald door Kira Josefsson
Het (vertaalde) boek Kairos verhaalt over een liefdesrelatie tussen een studente en een man die wat ouder is en gevestigd is in de samenleving. Hij heeft de oorlog nog meegemaakt en is uit idealisme, hij is socialist, vanuit het Westen naar de DDR getrokken. Zij is geboren ná de oorlog in de DDR, en de verschillen tussen die generaties worden zichtbaar in hun verhouding. Of, sterker nog, zij tweeën symboliseren de geschiedenis van Oost-Duitsland.
Bron: TzumKarel Jong, 29-07-2024
De Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2024 gaat naar de Groningse vertaalster Paula Stevens.
De Martinus Nijhoff Vertaalprijs is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers. Deze prijs wordt sinds 1955 door het Cultuurfonds uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van € 50.000 verbonden. Eens in de vijf jaar gaat de onderscheiding naar een vertaler die vanuit het Nederlands vertaalt.
De jury bleek onder de indruk van het vertaaloeuvre van Stevens: omvangrijk en van hoge kwaliteit. De jury prijst Paula Stevens als bijzondere pleitbezorger van Noorse auteurs met haar voortreffelijke vertalingen.
Redactie, 21-03-2024
Bezig met laden
Meer laden...