Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Verpleeghuis 3 De directeur

Hij was bijzonder deze geneesheer-directeur.
Ik heb in mijn hele carrière,- werkzaam in de gezondheidszorg- nooit meer zo`n inspirerend mens ontmoet.

Dokter Ter Haar was de zekere factor in ons verpleeghuis, altijd recht door zee en op de hoogte van actuele gebeurtenissen. Ter Haar kende zijn personeel bij naam, zonder uitzondering en ook onze bewoners kende hij door en door. Ik kan hem beschrijven als een charmante oudere man met zilvergrijs haar. Hij droeg altijd combinatiepakken met een wit overhemd en gepaste strik.
Zijn gezicht leek chic en gladgeschoren, zo beende hij altijd door zijn verpleeghuis, kijkend, observerend.
Waarschijnlijk heeft hij nooit geweten dat ik hem altijd met enorm respect nakeek; respect moet verdiend worden in mijn beleving, maar hij kreeg het. Tijdens het lesgeven deelde hij zijn rijke ervaring met jonge mensen, waar toen ook ik toe behoorde. En dit alles om ons klaar te stomen voor de zware taak die ons te wachten stond als jonge, onervaren mensen.

Als ik u vertel dat de gemiddelde leeftijd van deze klas zeventien
jaren was, zult u begrijpen dat er weinig levenservaring aanwezig was.
‘U moet niet schrikken als we straks de ziekenafdeling gaan bezoeken, maar ik beloof u dat we er we uitgebreid over gaan napraten.’ En de dokter had gelijk, het was verschrikkelijk triest wat wij zagen. Een verpleegster voerde, -anders kan je het niet noemen- zes mensen tegelijk!
Om hun nek droegen de mensen een groot slabber, waar het uitgespuugde eten in kon vallen. Sommige mensen snapten niet wat de bedoeling was, maar anderen hadden nog een eetreflex. Er werd luid geschreeuwd, gevloekt, gekreund, geslagen: een complete chaos. Het viel mij op dat veel van deze mensen met ingetrokken armen en opgetrokken benen in de stoel zaten.

De Dokter zag dat ik keek en zei rustig: ‘we denken dat de mensen weer teruggaan naar de moederschoot, waar ze zich warm, beschermd en veilig voelden.’
Wij leerden veel van dit genie en postuum zou ik willen zeggen: ‘bedankt dokter Ter Haar, voor uw kennis en betrokkenheid, u bent te vroeg geboren, u had een voorbeeld kunnen zijn voor de kille managers, die uw roer hebben overgenomen.’
U was mijn inspirator!

Schrijver: Roland Hainje, 12 februari 2006


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.0 met 10 stemmen 695Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)