Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

N E S T O R K E

Buiten is het mistig in de vroege voormiddag.
Het grijze monotone van het trottoir en het straatbeton slaan nat en glibberig uit. De radio speelt zachtjes “Dis-moi pourquoi”. Een stationwagon met lege aanhangwagen stopt voor het huis. Een oud mannetje sloft zich naar de voordeur en belt aan. “Of ik niet weet waar de B…straat zich bevindt?”

In de wijk lijken al de huizen en de straten op elkaar. Eenrichtingsverkeer en pijpenkoppen maken het de niet-bewoners van het omliggende moeilijk, zoniet onmogelijk. Het is, eerlijk gezegd, een kluwen van jewelste om ter bestemming te geraken. Ik help het ventje zo goed mogelijk op het juiste pad te zetten. Hij dankt vriendelijk, hoofdknikkend.

Uit de brievenbus haal ik de plaatselijke week- en advertentiebladen en andere reclamefolders. Weinig of niets wekt enige emotie of opwinding op om tot een koopje-van-de-week over te gaan. Hoewel het krachtige solden zijn, is dameslingerie nu niet echt aan mij besteed. SM evenmin mocht u suggererend opperen. Mijn blik overloopt de vele geboortes met de meest eigenaardige voornamen. De schaarse huwelijken met uitheemse familienamen wekken niettemin mijn aandacht. Aan de lange lijst van overlijdens kan ik niet voorbijgaan. Weinig of geen bekenden vallen op. Bij N.B.’s naam en adres blijf ik toch even “hangen”.

N.B.? N.B.? Ach jaaaa, Nestorke, het 'spring-in-‘t-veldkerelke' uit de B…straat. Echt, ’t is bijna niet te geloven. Niet langer dan verleden week nog zaten we beiden bij de cardioloog. Ach, Nestorke, ook niet meer van de jongsten, in de wijk bekend als de gewillige boodschapper van de oude vrouwkes, van de invaliden en van andere sukkelaars, was niet meer.
Nestorke, steeds keurig gekleed (met lange keurige blauwe jas en hoed) had een zeer voornaam voorkomen. Een heer! Steeds beleefd en vriendelijk tegen iedereen en hoegenaamd niet blo. (Aan Nestor zouden we – met zijn allen – een voorbeeld moeten kunnen nemen.) Het zou mij niet verwonderen mocht hij als leuze 'Heb je naaste(n) lief' hoog in het vaandel voeren. Sterker nog, ik ben er zeker van dat hij het voor 100% meende ook.

Later op de dag loop ik toevallig tegen Melina, de wijkgazet, aan. Ik vertel haar 'het' nieuws van Nestorke. Ze slaakt een luide 'Oei-Oei' en meteen slaat ze een hand, geheel ontdaan, voor de bijna tandenloze mond. 'Hij is doodgevallen in het park', zeg ik terloops. Ze zucht al jammerend. 'Nek gebroken!' Ik merkte haar op dat Nestor misschien ook al dood kon geweest zijn voor hij viel, verwijzend naar zijn bezoek aan de cardioloog, verleden week. 'Neen', dat wist Melina nog niet. Het gebuurte dus ook niet. Ik liet haar gaan en Melina stak meteen de straat over waar ze Roger, gesticulerend, aanklampte.

De nationale kranten zullen niet koppen over Nestorkes overlijden. De plaatselijke week- en advertentiebladen ook niet. Alleen twee dunne regeltjes tekst over één kolom in de overlijdensberichten. Niemand die zich verder zal afvragen hoe de oudjes in de wijk verder geholpen zullen kunnen worden met hun kleine of andere noden. Wie loopt voortaan voor hen naar de apotheker, de slager, de bakker, het filiaal van de bibliotheek, de krantenwinkel, de wasserette, de dienst bevolking, de mutualiteit, het postkantoor, de bank, e.d.? Wie?

Niemand… tot een nieuwe zeldzame Nestorke opstaat en meent zich geroepen te voelen zijn naaste behulpzaam te zijn. Met Sam? Da’s goed voor B.V’s! Ik moet nog even denken aan het oude manneke met zijn aanhangwagen op weg naar de B…straat. Was die op weg naar Nestorkes woonst en diens inboedel?
Nooit wellicht zal ik het weten. Da’s bijzaak. Blijft alleen nog Nestorke bedanken in naam van de hele buurt. Dank Nestor, Dank je, beste vriend!

Gevonden in het park
En zo stijf als een hark
Ons aller beste vriend
Niemand was blijgezind

Noot: Nestorke, Melina en Roger zijn wel fictieve namen.

Schrijver: Jan Coessens, 22 februari 2006


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.3 met 3 stemmen 637Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)