Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Monoloog van een literatuurliefhebber

Het was vrijdag, de laatste dag van de lesweek, iedereen kijkt naar die dag uit. Waarom? Omdat we dan les hebben van Prof. Dr. H. Pleij, de “godfather” van de Nederlandse historische letterkunde. En als wij les hebben van Dhr. Pleij willen we niet gestoord worden door een groep scholieren, uit alle delen van het land gekomen net als wij, die voorlichting moeten hebben over van alles en nog wat. Tja, en als ons dan gevraagd wordt of we niet voor één keer een uur korter les willen hebben van iemand die ons regelrecht in ons hart raakt met zijn manier van lesgeven, dan is het antwoord niet ver te zoeken. Een eenstemmig ‘nee’ was dan ook erg op zijn plaats.

Het systeem heeft echter gewild dat wij niet in die zaal hadden moeten zijn, en daar kan zelfs de grootste groep Pleij-liefhebbers uiteindelijk niet tegenop. Dus werden we met z’n allen in een ander zaaltje gepropt. Wel lekker intiem en gezellig, en natuurlijk deed het niets af aan het niveau van het college, maar toch, waar haalt iemand de lef vandaan om deze man uit de collegezaal te trappen, en dat zonder te beseffen wie je tegenover je hebt, of er in ieder geval geen rekening mee houdend.

Het is niet zo dat ik hiermee wil prediken dat we onze hoogleraren op handen moeten dragen, in tegendeel, we moeten ze erg goed in de gaten houden en kritiek leveren waar dat nodig is, maar dat heeft niets te maken met een blijkbaar erg verkeerd werkend systeem dat denkt dat een voorlichting zomaar even vóór een college van Dhr. Pleij kan gaan, zeker niet aangezien het één van de drukstbezochte colleges van de week is.

Belangrijk is in dit geval te beseffen dat Dhr. Pleij hier uiteindelijk wel het juiste heeft gedaan door naar een ander lokaal te verhuizen, omdat hij ook wel wist dat het college er niet bij gebaat zou zijn als we tijd hadden besteed aan het in discussie gaan over een menselijke stommiteit. Een beslissing waarin hij zich door de studenten gesteund wist, het ging ons er uiteindelijk om het drukst bezochte college van de week helemaal te kunnen volgen.

Schrijver: V.Timber, 5 maart 2006


Geplaatst in de categorie: school

1.0 met 2 stemmen 1.207Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)