Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Een pintje voor een kindje

Nee, geachte lezer(es), begrijpt u mij alstublieft niet verkeerd.
Vooraleer u in de pen gaat klimmen om uw ongezouten mening via een lezersbrief kenbaar te maken, wil ik best even duidelijk zijn. Het is echt niet de bedoeling dat ik hier een pleidooi ga houden om de moedermelk vanaf heden af te zweren en onze pasgeborenen voortaan in de wieg al vertrouwd te maken met de geneugten van een goed getapte pint bier. Integendeel, ik mag er niet aan denken zeg.

Nee, de aanleiding tot deze ronkende titel is een piepklein artikeltje in de weekendkrant waar mijn oog vandaag op viel. Het had de nieuwste Belgenmop kunnen zijn. De eerlijkheid gebiedt mij helaas om ootmoedig toe te geven dat de Nederlanders ons in deze materie met gemak het nakijken geven.
In het Nederlandse Breda pakken ze de mannelijke inbreng bij het ouderschap vanaf nu helemaal anders aan. Vaders in spé kunnen er zich binnenkort inschrijven voor een workshopsessie, om zich mentaal en fysisch voor te bereiden op hun toekomstig vaderschap. De organisatoren van deze workshops willen de instapdrempel voor mannelijk Breda bewust laag houden en daarom werd een heus volkscafé als cursusplaats gekozen. Dezelfde organisatie lobbyt momenteel nog steeds bij de Nederlandse zorgverzekering. De bedoeling is dat de deelnemers hun lesgeld, minstens gedeeltelijk maar nog liever helemaal, zouden terugbetaald krijgen. Als prenatale gymnastiek voor aanstaande moeders vergoed wordt, dan moet deze cursus eveneens worden terugbetaald, zo vinden de initiatiefnemers. Voorwaar een geval van omgekeerde emancipatie die geen voorgaande van deze omvang kent. De zorgverzekering heeft vooralsnog geen antwoord op deze nieuwe zorgbehoefte.

Er blijft natuurlijk de vraag of dit een toe te juichen initiatief is. In deze tijden waarin ruimdenkendheid hoogtij viert, zou een mens geneigd zijn om te denken van wel. Persoonlijk huiver ik echter een beetje bij dit ongewone idee. Volgens mij valt het te vrezen, dat er weldra een tijd komt waarin menige vruchtbare vrouw in Breda zal worden bezwangerd, alleen maar omdat de aanstaande vader dan wekelijks een avond gratis op café mag.
Dat ‘moeder de vrouw’ daarover niet zal mogen zeuren is redelijk voorspelbaar. Precies dat verontrust mij toch wel een heel klein beetje…

Schrijver: Adrienne VB, 9 mrt. 2006


Geplaatst in de categorie: geboorte

2,2 met 17 stemmen 3.862Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)