Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Parkeren in VINEX-land

Eigenlijk zou je planologen, projectontwikkelaars, wethouders en gedeputeerden met een stok de bioscoop in moeten slaan. Zodat dat klootjesvolk eens kan kijken, hoe het wél moet. Kent u de film “De Noorderlingen”? Die speelt zich af in de jaren-50 versie van wat we tegenwoordig een VINEX-wijk noemen. Het wijkje wordt frequent bediend door een -voor die tijd- moderne blauwe bus. Ja, zakkenwassers, zo moet het dus! Hebben ze je dat niet verteld op de Ruimtelijke Ordening-B.L.O.? Waar mensen gaan wonen, dient van meet af aan goed openbaar vervoer te zijn.

Tegenwoordig is het openbaar vervoer naar VINEX-land in veel gevallen volkomen ruk. Omdat de plaatselijke wethouder Hekking liever een museum voor moderne kunst financiert dan dat hij wat geld aan een paar bushaltes uitgeeft. Want in een museum kan de spuuglelijke Burberry-echtgenote van meneer de wethouder haar belachelijke schilderstukjes exposeren, compleet met een borrel van de Rotary.

Een andere oorzaak van de beroerde bereikbaarheid van VINEX-wijken ligt in het feit dat de spoorwegwereld wordt bestuurd door een bij elkaar geraapt zooitje zwakzinnigen. Aadje Veenman van de NS wil met zijn treinen niet stoppen bij prille VINEX-wijken. Zelfs niet als die pal naast het spoor zijn aangelegd. Want dat levert te weinig winst op. Fout, Aadje! Ten eerste gaat de kost altijd voor de baat uit, en ten tweede is je werk het waarborgen van de bereikbaarheid. Het kwaaie gezicht van jouw financiële man doet er niet toe, Aadje!

Maar goed, noodgedwongen heeft de bevolking van allerlei VINEX-locaties dus extra auto’s gekocht. En nu zijn de rapen gaar. Er wordt deze zomer veel minder gemeenschappelijk gebarbequed, want het is vechten. Over de parkeerplaatsen. Want daar zijn er nu te weinig van. Dus die boekhouder die altijd stijlvol gekleed gaat in een lichtgroen pak met een blauw overhemd, een geel-zwartgespikkelde stropdas en witte sokken in schoenen met spekzolen trapt nu een deuk in de op de stoep geparkeerde Corsa van buuv’. Maar buuv’ kan haar autootje niet missen, want hoe zorgt ze anders dat ze ’s morgens op tijd op haar werk is, in het Blokker-filiaal in de naburige grote stad?

Ach ja, “VINEX” is voor mij een synoniem voor “klein leed”. De gipsen gans uit de tuin van de familie De Vries is gejat, en in scherven teruggevonden op het speelpleintje. Naar verluidt omdat de tweede auto van de De Vriesjes een nachtje heeft gestaan op de plek van juffrouw Steenbergen, die ’s nachts altijd uit werken gaat. En de eerste kraaienpoten zijn gesignaleerd. Niet alleen in het smoelwerk van mevrouw Kootstra, maar ook op de weg, als aanslag op autobanden. Kortom, moord en doodslag, en binnenkort een nieuw programma op SBS-6: “Jouw parkeerplaats, mijn parkeerplaats”. Kan huisdebiel Hans Kraaij jr. komen vertellen welke wipkip moet worden uitgegraven om een extra parkeerplek te bestraten. Een uitzending van De Rijdende Rechter kon helaas niet doorgaan: die kon zijn auto niet kwijt…

Er zijn nu plannen om in VINEX-land 33.000 extra parkeerplaatsen aan te leggen. Ja, u leest het goed. Drieëndertigduizend! Ten koste van groen. Van speelruimte voor de kids. Goed zo, jongens: nog meer auto’s, nog meer files. Word wakker, stelletje overbetaalde randdebielen op gemeentehuizen, bij provincies, bij het spoor en in busgarages! Doe mij een lol, en maak een eind aan die narigheid. Zet een bushalte neer, open een station. Maar doe het wel snel, anders hoeft het niet meer. Dan is VINEX-land definitief onbereikbaar geworden.

Schrijver: Driek Oplopers, 17 maart 2006


Geplaatst in de categorie: verkeer

3.0 met 1 stemmen 618Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)